Data: 2005-12-22 23:49:42
Temat: Re: Co zrbic aby był puszysty sernik?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 22 Dec 2005 13:42:45 +0100, "Evunia" <k...@w...pl> wrote:
>Właśnie jak w pytaniu! robie serniczek zbrzoskwiniami jednak moj ser po
>upieczeniu nie jest taki puszystu jak bym chciała a raczej jest zbity i po 2
>dniach twardnieje. Nie jestem mistrzem w kuchni dlatego zwracam się do was o
>pomoc. A hciałabym aby mój serniczek na święta zaskoczył wszystkich:)
Sernik klasyczny czy wiedenski?
W przypadku wiedenskiego kluczem do sukcesu jest dobre wysuszenie sera
- jak ser zawiera sporo wody to po zmieszaniu z paina z bialek masa
jest wilgotna i ma tendencje do siadania. ajk ser dobrze podsuszyc,
nastepnie przetrzec przez drobne sitko, utrzec z zoltkami na jednolita
mase (wilgotny juz z zoltkami utrzec sie nie da - zwarzy sie...) i
dopiero mieszac z paina to masa powinna byc puszysta i miec duza
nosnosc - choc polowek brzoskwini moze nie ytrzymac - moze na mniejsze
kawalki to pociac?
Inna sprawa - owoce do lekkich ciast nalezy obtoczyc w mace albo czyms
podobnym (otreby? kaszka manna?) zeby wilgoc z owocu nie rozmaczala
ciasta - bez tego wokol owocu sliczny zakalec powstaje.
--
Darek
|