Data: 2003-05-30 17:59:30
Temat: Re: Co zrobic z wegorza?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dans la news:bb6v55$one$1@atlantis.news.tpi.pl,
Lilla <l...@f...krasnik.pl> a écrit:
> Macie jakies pomysly, jak mozna przyrzadzic ta rybe? Podobno jest
> bardzo smaczna, ale ja jeszcze nigdy nie jadlam wegorza i nie bardzo
> wiem jak sie zabrac do takiej ryby... Dostalismy 3 szt. zamrozonych
> wegorzy, leza sobie zwiniete w zamrazarce, a ja szukam pomyslu
> na extra danie z wegorza.
> Wszelkie sugestie sa mile widziane :)
Czesc
Osobiscie nigdy nie przyrzadzalam (bardzo lubie wedzonego), ale wg
"Kuchni polskiej" robie sie tak jak inne ryby : albo gotowany w wywarze
(30 min.), albo panierowany i smazony (pokroic w kawalki 8-10 cm).
Na francuskich stronach znalazlam kilkanascie wersji "wegorza na
zielono", gotowany jest z liscmi szpinaku, szczwiu, szalwi,
estragonem...
Acha, mozesz jeszcze zamarynowac (cutryna, olej, lisc laurowy) i
przydzadzic z nich szaszlyki...
HTH
Ewcia
--
Niesz !
|