Data: 2004-08-12 09:50:11
Temat: Re: Cos niekonwencjonalnego z piersi kurczaka?
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piersi z kurczaka po burgundzku
6 piersi z kurczaka 25 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 3 średnie
cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml rosołu (może być z kostki)
sól i pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w
kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. ćzosnek przecisnąć przez praskę. Na
patelni stopić pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odłożyć. Na wytopionym
tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w
ciepłe miejsce. Na pozostały po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
Wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić ok. 6 min. W rondlu ułożyć
obsmażone piersi. Obłożyć uduszonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Dodać
skwarki z boczku. Podlać winem. Dusić do miękkości mięsa. (W miarę potrzeby
podlewając rosołem). Doprawić do smaku solą i pieprzem.. Przed podaniem
mięso pokroić w grube ukośne plastry. Polać sosem. Podawać z frytkami lub
ziemniakami z wody i sezonową surówką.
|