Data: 2011-10-31 20:32:56
Temat: Re: Coś prostego z soli (ryby, nie przyprawy...)?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 31 Oct 2011 17:07:05 +0100, Yarael Poof napisał(a):
> Dzień dobry,
> Po circa latach systematycznego unikania ryb (ości i chyba 3 razy w
> życiu jadłem dobrą rybę...) ostatnio chyba mi się smak zmienia i
> zacząłem czuć pociąg do ryb :)
> Na razie soft - czyli łosoś, pstrąg (umiarkowanie...), tuńczyk,
> szprotki. Próbowałem też pangę ale to już była jedna wielka pomyłka.
> W tv usłyszałem, że sola jest ponoć i szlachetna, i smaczna.
> Leża sobie w zamrażalniku 4 filety, leciutkie (ok. 40dkg całość),
> zamarznięte na kość, wyglądają apetycznie.
> Przepisy jakie znalazłem, są zawsze z sosami i ogólnie "powidziwianie"
> co trochę mnie niepokoi, po zwykle mocnym sosem to się polewa rzeczy bez
> smaku.
> Jak najlepiej przygotować tę rybę? W jakiś najprostszy sposób - myślę o
> czym w stylu ryba plus jakieś zioła.
> Nie chciałbym, żeby ryba ociekała tłuszczem jak ze smażalni, aczkolwiek
> lubie jak coś jest przysmażone.
Sola zapiekana pod beszamelem. //hit, polecam, no i super wygląda
Przygotowac gęsty beszamel na mleku, z dodatkiem startego sera typu
parmezan, pieprzu bialego, nieco curry i gałki muszkatołowej, z lekką(!)
nutą czosnku.
Filety posolić, ułożyć tak aby się nie stykały na posmarowanej tluszczem
blaszce, a najlepiej każdy osobno w wysmarowanych j.p. porcjowych
podłużnych odkrytych naczyniach/półmiseczkach do zapiekania, posmarowac
(pędzlem) roztopionym masłem, wstawić na 15 minut do mocno nagrzanego
piekarnika (180 stopni), podpiec.
Wyjąć, pokryć szczelnie beszamelem, lekko posypać bułką tartą, serem,
położyć wiórki masla, zapiec do lekkiego zezłocenia bułki i stopienia sera.
Podawać z bagietką i dowolnym pikantnym dodatkiem - moga byc oliwki,
papryka itp. Plus obowiązkowo białe wytrawne lub półwytrawne wino.
|