Data: 2001-07-27 20:29:49
Temat: Re: Coś z chińszczyzny
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Julka z BT <j...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9jpr9j$n1m$...@n...tpi.pl...
> Czy ktoś mógłby podać jakiś przepis?
> Julka z BT
CHINSZCZYZNA
Potrzebny:
ryz PARBOILED- to ryz bardzo sypki, waski- nikt go nie moze zle ugotowac,
zawsze ziarenka sa osobno, gotowac w duzej ilosci osolonej wody;
mieso kurczaka( pokroic w kostke-wystarczy podwojna piers ale nie musi
to byc piers i zabejcowac (minimum 20 min)w nastepujacych skladnikach:
20 gr.wodki(lub sherry lub sake) skropic mieso + sos
sojowo-grzybowy ((soya and mushroomsauce-firmy Tao Tao)-jest w
kazdym sklepie-koniecznie musi byc ten aromatyzowany grzybami +1
lyzka stolowa ciemnego miodu(ostatecznie troche cukru jak nie ma miodu) + 1
lyzka plaska maki ziemniaczanej+ kilka zabkow czosnku(zmiazdzyc).Z tym
wszystkim przemieszac mieso.
Grzybki suszone Mun 2-3 sztuki namoczyc ,jak zwieksza swoja objetosc
pokroic w kostke.
Pokroic:
cebula(1szt)- w piorka
seler-w słupki(podobna wielkosc co cebula )
pietruszka korzen- w słupki (ilosc jak seler)
papryka czerwona - w kostke (mała lub poł duzej)
kielki sojowe (malutka puszka-200gr-odsaczyc)
kukurydza (poł puszki)
mozna ananas (w kostke trzy krazki)
Smazyc w woku (ja na patelni ),w/g kolejnosci dokładac do patelni na gorącym
tłuszczu:
1 cebula + pietruszka + seler + grzybki mun
chwile przesmazyc i dodac do tego
2 mieso- tez chwile( 2-3 min) smazyc potem
3 czerwona papryke chwile razem wszystko przesmazyc
i na koniec dodac trochę przecieru pomidorowego +imbir do smaku + sol +
pieprz cayenne
oraz kielki, kukurydze i ananas.Wymieszac i wylozyc na wczesniej
ugotowany ryz.
Jola L-L
|