Data: 2007-06-18 12:24:24
Temat: Re: Crohn?
Od: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> [OT] Wow! Nie wiedzialem ze juz taka technika jest ;-) W Polsce takie
> badania juz rowniez sa ? Moze ktos wie (z ciekawosci pytam , a moze na
> przyszlosc) ile taka przyjemnosci XXI wieku kosztuje ?
Trzeba aby zapytać Marka Bieńka, albo Krzyśka Suzuki..... Oni tu "wymiatają"
najsolidniej..
Ale nie o tym chciałem...
Tak się akurat złożyło iż mama mojej koleżanki choruje na w/w chorobę Crona,
tudzież Celiakję.
Męczy się kobiecina juz od prau dobrych lat.... Setki badań itd.. Koleżanka
moja swego czasu prosiła abym "zgrał jej zawartość forum dyskusyjnych
dotyczacego obu chorób (c zrestzą uczyniłem). Wnioski i zalecenia lekarzy
dotyczace tych chorób dotyczą przedewszystkim zmiany sposobu żywienia.... I
tak zmiana ta polega na spożywaniu pieczywa bezglutenowego...
Swego czasu dyskutując z Jurkiem Miezyńskim dyskutowaliśmy na temat
bezdrożdżowego chleba białkowego:
http://tiny.pl/f58j
Chleb białkowy.
B 11 g T 14 g W 12 g
1 : 1,4 : 1,2
Kaloryczność 100 g 213
gotowej potrawy - 60 dag
"... 20 białek (50 dag) ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać
małymi porcjami mąkę pszenną (10 dag) wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do
pieczenia (1 dag). na końcu wlać strumykiem 10 dag stopionego, lecz
chłodnego masła, cały czas ubijając. Piec tak, jak chleb biszkoptowy
(przepis wyżej). ..."
http://tiny.pl/f58p
"...Ja nawet nie wyobrażam sobie (od dawna) jedzenie chleba. Mam takie
uczucie,
że jak jem chleb, to mam wrażenie (czuję to wyraźnie, choć wiem, że to tylko
sugestia) jak on mi rośnie w żołądku...:).. "
Mając an uwadze te wszystkie zalecenia z dyskusji, i pozycji ksiażkowych
udałem się do sklepu z "zdrową" żywnością w moim mieście. Najpierw zapytałem
czy jest dostępny w sprzedaży chleb białkowy (robiony bez użycia drożdży).
Ekspedientka powiedziała że nie, ale stwierdziłą że ma chleb
bezglutenowy....
Zaciekawiony (choroba mamy mojej koleżanki) kazałem sobie podać w celu
sprawdzenia składników/kaloryczności....
I co zobaczyłem.... chleb dla cięzko chorych na jelita robiony jest przy
pomocy DROŻDŻY, tak jak normalny chleb w sklepie.....
http://nmp1.ovh.org/05.htm#zalecenia
"Kwaśne" pieczywo, z dodatkiem drożdży piekarniczych.
Niestety, ten nakaz jest przez nas regularnie naruszany. Drożdże zawarte w
wyrobach z mąki niszczą nas powoli, ale skutecznie, wypaczają naszą
mikroflorę i sprzyjają rozwojowi nieodwracalnej dysbakteriozy.
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl
|