« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-28 16:21:12
Temat: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-28 16:26:07
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
> MB
Do dowolnych, tam, gdzie nie ma w recepturze cukru pudru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-28 17:00:59
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
> MB
cukier z kryształem używamy do takich wypieków, gdzie trzeba kogoś zgładzić
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-28 17:16:45
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
"gazdabaca" <g...@o...pl> wrote in message
news:ei02ia$s33$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
> wiadomości news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>> MB
>
> cukier z kryształem używamy do takich wypieków, gdzie trzeba kogoś
> zgładzić
>
> GB
Ten to jest z ołowiem, nazywa się octan ołowiu...
Madzia jeszcze się nie poddaje?
Powinna już wiedzieć - przeznaczona mi od stworzenia świata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-29 06:51:40
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
Dziwne pytanie zadalas...
Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
pudru?
Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-29 07:43:57
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
"Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:ei1j2g$d37$1@news.onet.pl...
>
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>
> Dziwne pytanie zadalas...
> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
> pudru?
> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
> --
> Pozdrawiam
> Joanna
> http://www.jduszczynska.republika.pl/
Dokładnie, cukier kryształ to jest ten drobny kryształ powszechnie używany w
domach, kryształ rafinowany miał duże kryształy - można było nim posypywać
wyroby piekarnicze i cukiernicze. Miał też większy procent cukru w cukrze -
nie miał wapna w porównaniu z tym drobnym... To też był droższy, rafinacja,
czyli czyszczenie kosztowało, a po drugie był lżejszy niż ten z wapnem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-29 17:57:38
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?Joanna Duszczynska wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>
>>Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>
>
> Dziwne pytanie zadalas...
> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
> pudru?
> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
codzien. Dotychczas doszukalam sie tylko ciasteczek posypywanych tym
krysztalem, ale myslalam, ze moze jakies inne wypieki specyficznie
polecaja uzywanie krysztalu. Pytam z ciekawosci, bo znalam ten cukier w
Polsce, a nas w USA go dotychczas nie widzialam, az tydzien temu w
sklepie ze zdrowa zywnoscia wypatrzylam skrzynke z tym cukrem i od tego
czasu usiluje sobie przypomniec, do czego sie go uzywa oprocz ciastek.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-29 18:02:53
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?Magdalena Bassett napisa¸(a):
> Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
> codzien.
Prawdopodobnie chodzi Ci o rafinowany, jest dobry do konfitur (mniej
zanieczyszczeÄ).
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-29 19:07:27
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12k9qslg7kp9d3c@corp.supernews.com...
> Joanna Duszczynska wrote:
>> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
>> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>>
>>>Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>>
>>
>> Dziwne pytanie zadalas...
>> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
>> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
>> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
>> pudru?
>> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
>> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
>
> Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
> codzien. Dotychczas doszukalam sie tylko ciasteczek posypywanych tym
> krysztalem, ale myslalam, ze moze jakies inne wypieki specyficznie
> polecaja uzywanie krysztalu. Pytam z ciekawosci, bo znalam ten cukier w
> Polsce, a nas w USA go dotychczas nie widzialam, az tydzien temu w sklepie
> ze zdrowa zywnoscia wypatrzylam skrzynke z tym cukrem i od tego czasu
> usiluje sobie przypomniec, do czego sie go uzywa oprocz ciastek.
> MB
Do s¸odzenia p¸ynw, ktre powinny zachowa przeroczystoć, zwyk¸y cukier
poprzez zawartoć wapnia powoduje lekkie zmŤtnienie, a jeýeli woda nie jest
z filtra RO to i rýne zabarwienie w wyniku ewentualnych reakcji...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-10-30 08:50:24
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Uýytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisa¸ w
wiadomoćci news:12k9qslg7kp9d3c@corp.supernews.com...
> Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
> codzien.
WiŤksze kryszta¸ki trudniej siŤ rozpuszczaj, wiŤc do ciast do ćrodka to nie
bardzo...
Jakoć teý nie kojarzŤ innego zastosowania niý posypanie ciastek lub wsypanie
do cukiernicy - zwyczajnie ¸adniej wyglada.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |