Data: 2003-05-23 21:39:09
Temat: Re: Cukier puder a cukier zwykly ...
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 23 May 2003 19:50:45 +0000 (UTC), "ola s."
<o...@N...gazeta.pl> wrote:
>Ewa \(siostra Ani\) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
>> Co jest ciezsze : kilogram pierza czy kilgram stali ? :-)
>
>Akurat z fizyka jestem na ty, ale chodzilo o cos zupelnie innego.
>Jak przeliczyc go na szklanki, a poza tym mam takie wrazenie,
>ze cukier puder jest slodszy, ale moze to tylko zludzenie ;).
Z grubsza podobnie - no moze z 10% wiekszy ciezar nasypoowy wychodzi
dla pudru.
A co do slodkosci - czesc to wrazenie spowodowane innymi zjawiskami
(cukier puder raptowniej sie rozpuszcza i mniej energii pochlania przy
rozpuszczaniu bo ma bardziej zniszczona siatke krystaliczna), czesc to
faktycznie mierzalny efekt organoleptyczny - zwykle przy mieleniu
cukier lokalnie sie zagrzewa i ulega lekkiej karmelizacji, produkty
karmelizacji zas wzamcniaja smak slodki.
--
Darek
|