Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cukinia
Date: Thu, 4 Nov 2004 13:10:53 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <cmd6ib$c9m$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmcmii$fs1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62-128-187-137.direcpceu.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099570581 12598 62.128.187.137 (4 Nov 2004 12:16:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Nov 2004 12:16:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: mariolkka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220596
Ukryj nagłówki
CUKINIA NADZIEWANA
2 cukinie (średnie, razem ok. 1 kg)
1 marchewka (taka młoda, jak nie ma młodej, to lepiej zrezygnować)
2 strąki papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
3 łodyżki selera naciowego
2-3 cebule
4 pomidory
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz, cukier
4 łyżki liści świeżego estragonu, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżka natki
pietruszki
(ew. jeśli brak estragonu i rozmarynu to możemy próbować z innymi ziołami:
tymiankiem, oregano, może lubczykiem)
. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek z pestkami (miąższu
lepszej jakości, bez pestek nie wyrzucać, przyda się do farszu) . Natrzeć
środek oliwą i zapiec w piekarniku, co może potrwać ze 20-30 minut, nie
pamiętam. W tym czasie na patelni przygotujemy farsz.
2. Nie nie, zanim zaczniemy robić farsz przygotujmy pomidory - trzeba je
obrać ze skórki, co jest bardzo łatwe, o ile wcześniej zaleje się je
wrzątkiem i pozostawi na 5 minut.
3. No a teraz farsz: najpierw oczywiście trzeba zeszklić posiekaną drobno
cebulę na oliwie. I już po 2 minutach dodajemy paprykę pokrojoną również
dość drobno, marchewkę na "zapałkę", łodygi selera naciowego na talareczki,
czosnek wciskamy, albo drobno kroimy i także dodajemy. Całość smażymy/dusimy
mieszając przez kilka minut. Jeśli został po wydrążeniu cukini jakiś
przyzwoity miąższ (fragmenty bezpestkowe) to możemy go pokroić drobno i
dodać trochę, ale bez przesady. Teraz dodajemy pomidory bez skórki pokrojone
dowolnie, wrzucamy rozmaryn (jeśli używamy suszonych ziół to także je teraz
dodajemy), połowę estragonu, ok. pół łyżeczki cukru, solimy, pieprzymy i
przykrywamy. Dusimy przez 10 minut na małym ogniu, pamiętajmy o
kontrolowaniu wilgoci potrawy, aby była akuratna - jeśli za sucha (mało
prawdopodobne) dolewamy troszeczkę wody, jeśli za mokra odkrywamy i
odparowujemy.
4. Uff, punkt 3 był bardzo długi, ale tak naprawdę wszystko następuje szybko
po sobie i zanim się ta cukinia upiecze farsz jest gotowy. Dodajemy do niego
jeszcze posiekaną resztę świeżych ziół (1 łyżka posiekanej naci pietruszki i
2 łyżki estragonu) i dobrze mieszamy, solimy, pieprzymy do smaku i nakładamy
do środka cukini. Studzimy i mamy.
|