Data: 2001-08-27 21:07:46
Temat: Re: Curry przepis nr.2 dla Joli L-L
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ktora nazwa jest bardziej politically correct - Ceylon czy Sri
> Lanka?
wlasciwie uzywaja obie
Czy to tam byla premierem pani Bandaraneike?
tak, ale ona byla chyba shingalese - tzn tej innej narodowosci
Ponizszy przepis b.latwy i wyprobowany, aczkolwiek rowniez z ksiazki - i
b.smakuje Polakom
CHICKEN CHETTINAD
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki), 4 lyzki przecieru
pomidorowego, 6 lisci curry (gdy sa dostepne), 2 gwiazdki anyzowe, 1 lyzkesoku
z limonki, 2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|