Data: 2018-01-25 16:45:47
Temat: Re: Cytryna do herbaty.
Od: GalAnonim <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 25.01.2018 o 07:39, i...@g...pl pisze:
> Doskonale odróżniam pigwę od pigwowca, więc wiem, o czym mówię. Te (chyba
hiszpańskie) owoce pigwy w sklepie są znacznie większe niż te, które widziałam
rosnące na drzewie(sic! - bo pigwa to drzewo, pigwowiec to krzew) u znajomych z
cieplejszego rejonu Polski niż mój - u mnie drzewo pigwy nie przetrwa zimy, a jeśli
nawet, to późne przymrozki i tak zniszczą kwiaty/zawiązki.
> A herbatę lubię bez dodatku miodu, dla jej oryginalnego smaku herbacianego, bardzo
swoistego dla poszczególnych jej gatunków, co łatwo stłumic dodatkami - miód zmienia
(psuje) ten smak bardziej, niż cukier, ale i cukier psuje go na tyle skutecznie, abym
wolała gorzką. Ponieważ jednak lubię też herbatę z cytryną, a gorzka z cytryną mi nie
smakuje, stąd ta cytryna w cukrze.
> Zawikłane, wiem :-)
>
U mnie pigwa waży około 1/3 kg jeden owoc i w sąsiednim województwie
(małopolskie) bez problemu rośnie, więc nie fanzol o nie przetrwaniu zimy.
GA
|