Data: 2005-08-09 16:21:25
Temat: Re: Cytryny-pytanie techniczne
Od: wodorotlenek <w...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik almadka napisał:
> Robilam dzis na obiad kurczaka w sosie cytrynowym(mniam), do ktorego sie
> dodaje cwiarki cytryn. W przepisie bylo napisane, ze cytryny po umyciu
> nalezy sparzyc. Chcialam zapytac jaki jest sens sparzania cytryn przed
> wrzucaniem do wrzacego sosu? Czy to nadgorliwosc autora czy to naprawde
> konieczne?
>
> almadka
Skorki cytryn sa spryskiwane roznymi srodkami chemicznymi,
zawierajacymi m.in. ortofenylofenolanem sodu (E232), difenylem (E230)
i trojbendazolem (E233) w celach transportowych (magazynowania, na
wypadek ataku insektow, etc.).
Z tego wlasnie wzgledu nalezy je dokladnie spazyc przed spozyciem.
Jesli sparzasz cytrusy, to woda z chemikaliami splywa do zlewu,
a jesli wrzucasz do sosu, to pozostanie w sosie...
(z reszta juz sam rozklad termiczny wrzacego sosu wcale nie musi byc
rownomierny i moze zawierac lokalnie substancje nierozkladalne ponizej
95 st. celcjusza).
HOX
|