Data: 2008-08-20 05:04:53
Temat: Re: Czarnuszka - czernina - zupa z kaczej krwi - zna ktoś przepis?
Od: "Marek W." <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwanski pisze:
> WItam
> szukałem na googlach czegoś co się nazywa czarnuszka,
> czernina, zupa z kaczej krwi, ale prócz śmiesznych komentarzy nie znalazłem
> nic, ciekawego.
>
> Zna ktoś może z was przepis na to ?
> chciał bym sobie spróbować to zrobić , ale nie mam żadnego sprawdzonego
> przepisu.
>
> Proszę tylko o konkretne odpowiedzi, złośliwych komentarzy prosze nie pisać
> .
>
>
Przepis znajdziesz u Ćwierciakiewiczowej
Przede wszystkim trzeba mieć krew którą w momencie uboju
zwierzątka trzeba szybko doprawić sporą ilością octu i soli
tak aby była zachowała płynność na Kujawach kupując zabitą
kaczkę dostaje się słoiczek z krwią
Następnie gotuje sie rosołek akurat w przypadku kaczki uźywa
się też podrobów i łapek.
jak się mięso ugotuje to je trzeba wyjąc
a do rosołu dodaje się sporo owoców mogą byś jabłka, wiśnie
czasem śliwki z octu..można i parę rodzynek tak aby zupka była taka
słodko kwaśna...i sporo majeranku a na koniec zaprawie się to krwią
wymieszaną z mąką..
Czernina podawana jest z kluskami ziemniaczanymi takimi lanymi z tartych
ziemniaków
Generalnie jest to dość luksusowa zupka z powodu składu..ale dostępna
jeszcze na Kujawach i w Wieklopolsce :-))
Marek
|