Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czarny Las
Date: Tue, 19 Sep 2000 20:41:47 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 37
Message-ID: <1eh82a5.t4hnoz120je7qN%wlos@tele.com.pl>
References: <C9D2EBC4681BD411BF5700105A9F9C29036A0E0B@HADES>
NNTP-Posting-Host: pm147.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969388830 9996 213.76.108.147 (19 Sep 2000 18:40:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Sep 2000 18:40:30 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 178 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34100
Ukryj nagłówki
Kaliope <b...@m...mw.gov.pl> wrote:
> Witam!
>
> Poszukuje przepisu na tort Czarny Las, moze ktos ma:))))))
>
> Jesienne pozdrowienia z Krakowa,
>
> Kaliope
Chwile sie nad tym pytaniem zastanawialem, bo jakos dotad nie spotkalem
sie z doslownym tlumaczeniem Schwarzwald na polski. Ja bym to nawal
raczej tortem Szwarcwaldzkim. Ale niech i tak bedzie:
6 jajek i 250 g cukru rafinowanego intensywnie ubijamy, az beda bardzo
geste i spienione. Dodajemy delikatnie mieszajac 100 g. przesianej przez
sito maki tortowej, 50 g kakao i 150 g topionego masla. 3 tortownice o
sern. 22 cm. smarujemy maslem i oproszamy maka, wlewamy do nich ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Przyotowujemy syrop z 200 g. cukru i 350 ml. wody. Dodajemy do niego
Kirschu dla zapachu.
Ostudzone platy ciasta maczamy w syropie.
Ucieramy na frubej tarce na duze wiory tabliczke dobrej, gorzkiej
czekolady. Wkladamy to do lodowki.
Ubijamy 800 ml. zimnej gestej slodkiej smietany z dodatkiem 200 ml.
bardzo zimnego mleka, 80 g. cukru pudru i 2 lyzeczkami prawdziwego cukru
waniliowego. Smietane rozdzielamy na 3 warstawach tortu ukladajac na
kazdej kilka wisni z koniaku. Warstwa skladamy, reszta smietany
smarujemy boki tortu. Dekorujrmy wiorami czekoladowymi.
Podajemy z lodowki,
Smacznego!
Wladyslaw
|