Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!newsfeed.ision.net!newsfeed2.easynews.net!ision!newsfeed.freenet.de!feeder.new
s-service.com!news.astraweb.com!border2.a.newsrouter.astraweb.com!feeder6.cambr
ium.nl!feeder1.cambrium.nl!feed.tweaknews.nl!nx01.iad01.newshosting.com!newshos
ting.com!198.186.194.247.MISMATCH!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.co
m!postnews.google.com!news3.google.com!sn-xt-sjc-04!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01
!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czas na cos slodkiego - placek ze sliwkami
Date: Thu, 27 Sep 2007 16:03:03 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <1...@c...supernews.com> <fde8su$6q3$1@news.onet.pl>
<1...@c...supernews.com> <fdgsco$9av$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <fdgsco$9av$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302749
Ukryj nagłówki
Barbara K. wrote:
> A powiedz, prosze, robilas kiedys kruche ciasto ze sliwkami? Czy wystarczy
> na warstwe kruchego ciasta rozlozyc owoce? Posypac kruszonka, czy tylko
> cukrem?
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia
Czesto robie kruche ciasto z owocami: polowe ciasta na spod, polowe na
gore jako kruszonka. Zwykle staram sie mieszac owoce miekkie i twardsze,
np. brzoskwinie i maliny, z samymi sliwkami tez robie. Przepis jak
nastepuje:
Kruche ze sliwkami
okragla blacha, 24 cm
100 g masla
240 g cukru (1 szklanka)
160 g maki (1 szklanka)
3 zoltka, surowe lub gotowane (ciasto jest smaczniejsze z gotowanych zoltek)
Skladniki umiescic w malakserze, zakrecic przez kilka sekund, wylozyc
kruszonke na stol, zbic w 2 kule i schlodzic w zamrazalniku lub lodowce,
az sztywne. Nie wyrabiac ciasta i nie dotykac zanadto, tylko tyle, zeby
zebrac razem w kule.
Rozkruszyc jedna kule na dno blachy, uklepac na plasko, zeby nie bylo
dziurek, wylozyc na to sliwki cieciem do gory, rozkruszyc druga kule
ciasta na wierzch, zakrywajac sliwki z malymi przerwami.
Wstawic do nagrzanego pieca (160C) i piec, az zlote, okolo 45 minut.
Jeszcze inne to tak:
Latwe ciasto ze sliwkami
okragla blacha, 24 cm
100 g masla
240 g cukru (1 szklanka)
160 g maki (1 szklanka)
2 jajka
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka z cytryny
kilka kropel olejku cytrynowego
1 lyzka cukru
Ubic maslo z cukrem w mikserze, dodac skorke, olejek, jajka, ubic 30
sekund, dodac make i proszek, ubic 1 minute. Wylozyc do posmarowanej i
oproszonej maka blachy, wyrownac i na wierzch ulozyc owoce bez
wciskania. Posypac 1 lyzka cukru. Piec w goracym piecu, 180C, okolo 45
minut, az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie czysty.
Magdalena Bassett
|