Data: 2007-09-27 23:03:03
Temat: Re: Czas na cos slodkiego - placek ze sliwkami
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. wrote:
> A powiedz, prosze, robilas kiedys kruche ciasto ze sliwkami? Czy wystarczy
> na warstwe kruchego ciasta rozlozyc owoce? Posypac kruszonka, czy tylko
> cukrem?
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia
Czesto robie kruche ciasto z owocami: polowe ciasta na spod, polowe na
gore jako kruszonka. Zwykle staram sie mieszac owoce miekkie i twardsze,
np. brzoskwinie i maliny, z samymi sliwkami tez robie. Przepis jak
nastepuje:
Kruche ze sliwkami
okragla blacha, 24 cm
100 g masla
240 g cukru (1 szklanka)
160 g maki (1 szklanka)
3 zoltka, surowe lub gotowane (ciasto jest smaczniejsze z gotowanych zoltek)
Skladniki umiescic w malakserze, zakrecic przez kilka sekund, wylozyc
kruszonke na stol, zbic w 2 kule i schlodzic w zamrazalniku lub lodowce,
az sztywne. Nie wyrabiac ciasta i nie dotykac zanadto, tylko tyle, zeby
zebrac razem w kule.
Rozkruszyc jedna kule na dno blachy, uklepac na plasko, zeby nie bylo
dziurek, wylozyc na to sliwki cieciem do gory, rozkruszyc druga kule
ciasta na wierzch, zakrywajac sliwki z malymi przerwami.
Wstawic do nagrzanego pieca (160C) i piec, az zlote, okolo 45 minut.
Jeszcze inne to tak:
Latwe ciasto ze sliwkami
okragla blacha, 24 cm
100 g masla
240 g cukru (1 szklanka)
160 g maki (1 szklanka)
2 jajka
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka z cytryny
kilka kropel olejku cytrynowego
1 lyzka cukru
Ubic maslo z cukrem w mikserze, dodac skorke, olejek, jajka, ubic 30
sekund, dodac make i proszek, ubic 1 minute. Wylozyc do posmarowanej i
oproszonej maka blachy, wyrownac i na wierzch ulozyc owoce bez
wciskania. Posypac 1 lyzka cukru. Piec w goracym piecu, 180C, okolo 45
minut, az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie czysty.
Magdalena Bassett
|