Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!npeer03.iad.highwin
ds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.ne
wshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.p
l!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <519dcc03$0$26697$65785112@news.neostrada.pl>
<519dea80$0$1255$65785112@news.neostrada.pl>
<519e0e56$0$1259$65785112@news.neostrada.pl>
<2...@d...googlegroups.com>
<519e21c2$0$26701$65785112@news.neostrada.pl>
<5...@g...googlegroups.com>
<51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl>
<ko48cr$77j$1@node1.news.atman.pl>
Subject: Re: Czas szparagów...
Date: Wed, 29 May 2013 17:24:53 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 48
Message-ID: <51a61d80$0$1225$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-69-124-226.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1369841024 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1225 89.69.124.226:2684
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3565
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351303
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ko48cr$77j$1@node1.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>>
>>>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>>>> strasznie kaloryczny:
>>>>
>>>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>>>> pieprz, pieprz cayenne
>>>>
>>>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>>>> żółtko
>>>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej
>>>> wody.
>>>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie
>>>> się
>>>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>>>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne
>>>>doprawić.
>>>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>>
>>>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>>>wina spada na Ciebie.
>>
>> Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
>> szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos
>> można doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
> a jakie wino podawałeś? Mam w najbliższym czasie zaplanowana uroczą( mam
> nadzieję ) kolacyjkę (może ze sniadaniem) i dylematuję co i jak podać.
> Szparagi pod holendrem i co ? białe, a może różowe? Jaka destynacja?
Co do trunku: To było piwo domowej roboty (Altbier), za drugim razem to był
(Bohemian pilsner). Też domowej roboty.
Ogólnie mi szparagi zielone lepiej smakowały. Końcówki zrobiły się
chrupiące. Białe szparagi które na drugi dzień robiłem wyszły nie takie
fantastyczne jak dzień wcześniej zielone. Dodatkowo wczoraj do szparagów
dodałem przysmażone na Ghee (sklarowane masło jakby ktoś nie wiedział)
ugotowane wcześniej ziemniaczki. Sos znowu wyszedł wyśmienity. Powinno być:
"Maggi". Jakoś tak mi się napisało.
|