Data: 2013-05-29 08:48:55
Temat: Re: Czas szparagów...
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
> news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>
>>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>>> strasznie kaloryczny:
>>>
>>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>>> pieprz, pieprz cayenne
>>>
>>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>>> żółtko
>>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej
>>> wody.
>>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie
>>> się
>>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne doprawić.
>>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>
>>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>>wina spada na Ciebie.
>
> Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
> szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos można
> doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
a jakie wino podawałeś? Mam w najbliższym czasie zaplanowana uroczą( mam
nadzieję ) kolacyjkę (może ze sniadaniem) i dylematuję co i jak podać.
Szparagi pod holendrem i co ? białe, a może różowe? Jaka destynacja?
pozdr Stefan
|