Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Mirek" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czekoladowe fondue - jak zrobić ?
Date: Wed, 5 Dec 2001 10:11:36 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 41
Message-ID: <9ukoca$akc$1@korweta.task.gda.pl>
References: <X...@2...180.128.20>
Reply-To: "Mirek" <k...@p...fm>
NNTP-Posting-Host: pb181.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1007543501 10892 213.25.210.181 (5 Dec 2001 09:11:41
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Dec 2001 09:11:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85910
Ukryj nagłówki
"nann" <n...@w...pl> wrote in message
news:Xns916E66714BF8Enannw@213.180.128.20...
> No właśnie, co dodać do czekolady, coby się ładnie stopiła i szybciuchno
> na owocach zastygała ? I jką czekoladę, mleczną deserową ?
>
> z góry dzięki
> nann
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
4 mandarynki
1 cytryna
3 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml likieru owocowego lub brandy
1/4 śmietanki 12-proc.
2 żółtka
2 łyżki cukru
Sposób wykonania :
Umyj i obierz owoce.
Pokrój na nieduże kawałki.
Owoce, które ciemnieją, skrop sokiem cytrynowym.
Ułóż starannie i estetycznie - nie mieszając gatunków owoców - na półmisku.
Przykryj folią i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
Połam czekoladę, ubij żółtka z cukrem i dwiema łyżkami śmietanki.
Wsyp do kamionkowego naczynia czekoladę.
Wlej resztę śmietanki i ubite jajka.
Postaw naczynie na podgrzewaczu i razem z gośćmi zaczekaj, aż czekolada się
roztopi.
Od czasu do czasu mieszaj masę dużą łyżkę.
W ostatniej chwili wlej alkohol i pamiętaj, że zbyt długo podgrzewana
czekolada
twardnieje i traci smak.
przepis z http://kuchnia.gery.pl
Mirek
|