Data: 2001-12-05 09:11:36
Temat: Re: Czekoladowe fondue - jak zrobić ?
Od: "Mirek" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"nann" <n...@w...pl> wrote in message
news:Xns916E66714BF8Enannw@213.180.128.20...
> No właśnie, co dodać do czekolady, coby się ładnie stopiła i szybciuchno
> na owocach zastygała ? I jką czekoladę, mleczną deserową ?
>
> z góry dzięki
> nann
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
4 mandarynki
1 cytryna
3 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml likieru owocowego lub brandy
1/4 śmietanki 12-proc.
2 żółtka
2 łyżki cukru
Sposób wykonania :
Umyj i obierz owoce.
Pokrój na nieduże kawałki.
Owoce, które ciemnieją, skrop sokiem cytrynowym.
Ułóż starannie i estetycznie - nie mieszając gatunków owoców - na półmisku.
Przykryj folią i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
Połam czekoladę, ubij żółtka z cukrem i dwiema łyżkami śmietanki.
Wsyp do kamionkowego naczynia czekoladę.
Wlej resztę śmietanki i ubite jajka.
Postaw naczynie na podgrzewaczu i razem z gośćmi zaczekaj, aż czekolada się
roztopi.
Od czasu do czasu mieszaj masę dużą łyżkę.
W ostatniej chwili wlej alkohol i pamiętaj, że zbyt długo podgrzewana
czekolada
twardnieje i traci smak.
przepis z http://kuchnia.gery.pl
Mirek
|