Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.tpinter
net.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Czeska"" rewelacja
Date: Wed, 30 Nov 2005 02:21:18 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 33
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <dmd4qi$ota$1@proxy.provider.pl>
<u...@4...net> <dmd897$98o$1@inews.gazeta.pl>
<s...@g...agh.edu.pl>
<dmfav4$5l5$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
<dmh9ih$8ct$1@news.onet.pl>
<2...@j...jasien.net>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pa108.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133317371 14902 213.76.96.108 (30 Nov 2005 02:22:51
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Nov 2005 02:22:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254204
Ukryj nagłówki
On Tue, 29 Nov 2005 11:35:21 +0100,
=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?=
<http://cerbermail.com/?EPpJiWnVOQ> wrote:
>EwaMaj <m...@p...onet.pl%> napisał(a) w
>news:dmh9ih$8ct$1@news.onet.pl:
>>> Majonez ze świeżych jaj robi się samemu jakieś 5 minut. Wyprawa do
>>> sklepu za rogiem trwa dłużej.
>>
>> Jak? Jak?
>
>Żółtko, olej/oliwa, sól, pieprz, musztarda, sok z cytryny lub ocet. Najpierw
>ucierasz wszystko, poza olejem, potem dolewasz, ciagle mieszając, cienkim
>strumieniem olej.
Dokladniej - jedno zoltko swierze, jedno ugotowane na twardo (znacznie
bardziej gesty majonez wychodzi w ten sposob), utrzec na jednolita
mase. nastepnie malymi porcjami wcierac w to olej (nie oliwe - za
mocny smak, oliwy to mozna dodac troche). JEsli masa wyglada jakby
zamierzala sie zwazyc - skropic sokiem z cytryny. PO wtarciu
przewidzianej ilosci oleju malymi porcjami dodaje sie dodatki smakowe
- sok z cytryny, musztarde, co tam komu jeszcze pasuje...
A jak sie zwazy?
Rozcieramy na jednolita mase jedno ugotowane na twardo (dla odmiany) i
jedno surowe zoltko i malymi porcjami dodajemy, ciagle ucirajac,
zwazony majonez. Po roztarciu na jednolita mase dodajemy dalej oleju,
soku z cytryny etc - i modlimy sie zeby sie nie zwazyl bo co zrobimy z
poczworna iloscia majonezu?
--
Darek
|