Data: 2001-10-24 10:36:12
Temat: Re: Czosnek
Od: "DominikaNM" <d...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6f46.00000128.3bd5dea2@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek - albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie
lubicie,
> nienawidzicie?
>
> A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza
iloscia czosnku?
>
Ja tam ani kocham ani nienawidzę. Nie zażeram się czosnkiem namiętnie
ale nie wyobrażam sobie kuchni bez niego. No przyznam że czasem
skonsumuje większą ilość grzanek z masełkiem czosnkowym ale to w
wyjątkowych sytuacjach :-))))
Mam przepis którego składnikiem jest przede wszystkim czosnek. To jest
raczej jako dodatek do mięs ale fanatycy mogą sobie jeść to nawet na
śniadanie :-))))
Czosnek pieczony
Obciąć nasady (górna część cebulki) czosnków w ilości zależnej od
liczby i zachłanności biesiadników. Ułożyć je w natłuszczonej oliwą z
oliwek formie do pieczenia (keksu na przykład nie czosnku :-) ) i
skropić oliwą (albo posmarować za pomocą pędzelka). Piec ok godziny w
190-200 st.
Jedząc wyciska się ząbki ze skórek - albo wydłubuje widelcem (zależy
od fantazji jedzącego).
No, gdyby nie ta oliwa to danie było by wyłącznie z czosnku :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM
|