Data: 2002-05-05 10:12:08
Temat: Re: Czosnek w zalewie - jak zrobić?
Od: "Domin" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gosia Zaleska-Gajc" <z...@h...pl> napisał w wiadomości
news:3CD4D378.D078AA75@hot.pl...
> No własnie: jak? By był mniamusny :-))))). Na słoiczku mam napisane:
> czosnek, olej roslinny, ocet, zioła prowansalskie, papryka, cukier, sól.
> Zalewa jest czerwona (chyba od papryki). Robiliscie cos podobnego z
> czosnkiem?
> --
> Gosia
Wlasnie kilka dni temu zadalem pytanie odnosnie czosnku w zalewie tylko
troche innej tresci.
Co do przepisu to ja zrobilem bardzo prostacko: woda +ocet +sol +cukier
+pieprz.
A co do do tego co podalas ze jest na sloiczku to w zasadzie juz masz
przepis tylko troche wlasnej inwencji i Ci cos wyjdzie.
A co do przepisu to podaje Ci znaleziony na stronie :
____________________________________________________
_____
1 kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Czosnek podzielić na ząbki, obrać , sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć
ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować
zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.
Przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a
także mniej pachnie.
____________________________________________________
_______
Pozdrawiam.
Dominik.
|