Data: 2002-08-14 12:01:49
Temat: Re: Czy golabki bez ryzu to golabki?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek napisal:
> (...)
> A tak na marginesie to ciekawi mnie jak w roznych regionach kraju ksztaltuja
> sie proporcje miesa do ryzu. bo np. Golabki ktore jadlem kiedys w Rzeszowie
> mialy znikome ilosci miesa, a na kujawach proporcje byly ok 1:3 (ryz:mieso).
Proporcje mięsa i ryżu raczej zależą od stanu kasy gospodyni, niż od
regionu ;-)
Jak dla mnie, gołąbkiem jest wszystko opakowane (przepraszam,
szefowo) w liść kapusty - może to być mięso, ryż ze wszystkim,
kasza ze wszystkim, ziemniaki. Obowiązkowy jest tylko liść kapusty
i sposób zawijania. Liście przekładane mięsem czy też innym
farszem znam pod nazwą "faszerowana kapusta".
Krycha
|