Data: 2003-10-18 14:34:26
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?
Od: "Wojti" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przygowowywyjesz wszystko jak na mielone(plus bułka + cebulka+czosnek
wyciskany+szklanka bulionu z kostki rosołowej + ziółka np prowansalskie,
kminek itp. w zależności od upodobań).Gotujesz 4-5 jajek na twardo.
Przygotowywujesz blachę-masełko potem bułeczka tarta.Wsadzasz folie
aluminiową w blachę.Pierwsza warstwa mielonego, później jajeczka i resztą
zasypujesz tak, aby jajka były prykryte mięsem. Dla lepszego efektu możesz
obciąć białko do żółtek tak aby po upieczeniu zawsze jak odkroisz było jajko
z żółtkiem a nie np końcówka jajka. Do piekarnika na 40 min temp ok
170-190st. I tak wychodzi piękna pieczeń rzymska.Aby urozmaicić talerz
należy zrobić jakiś sosik do tego bo pieczeń jest taka szarobura.Najlepiej
koloru czerwonego z pomidorków lub pieczarkowy też bardzo fajnie smakuje
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
PS Jak Magda napisała na ciepło czy na zimno jest b. dobre.
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bmrhtt$d93$1@news.onet.pl...
> A u mnie to staary rodzinny przepis, ale robi sie to bardziej jako wielki
> kawal i zapieka w piekarniku. :) Czyli taka rolada a w srodku jajka na
> twardo. Bardzo to lubimy, zarowno na cieplo jak i na zimno.
>
> --
> Pozdrawiam
> Sasannka
> ---
> http://sasannka.xpect.pl
>
>
|