« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-18 11:23:50
Temat: Czy ktos próbował to zrobić ?Wpadłam na pomysł i zastanawiam się czy "to" wyjdzie...
a jakby tak zawinąc ugotowane na twardo jajko w mielone, obtoczyć jak zwykły
kotlecik i smażyć (czy może lepiej dusić?)
Ktoś cos podobnego juz robił?
Nie chciałabym zmarnowac 60 dkg. mielonego :)
-Ani
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-18 12:10:41
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?Użytkownik Ani napisał:
> Wpadłam na pomysł i zastanawiam się czy "to" wyjdzie...
> a jakby tak zawinąc ugotowane na twardo jajko w mielone, obtoczyć jak zwykły
> kotlecik i smażyć (czy może lepiej dusić?)
>
> Ktoś cos podobnego juz robił?
> Nie chciałabym zmarnowac 60 dkg. mielonego :)
>
> -Ani
>
>
Jasne ze robil. Potrawa ma nazwe u nas przynajmniej 'Kukulcze gniazda'.
Jajko obtaczam miesem mielonym, panieruje w bulce i smaze na zlocisto.
Genialnie smakuje z sosem pomidorowym lub zwyklym ketchupem i frytkami. :)
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 14:15:16
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?A u mnie to staary rodzinny przepis, ale robi sie to bardziej jako wielki
kawal i zapieka w piekarniku. :) Czyli taka rolada a w srodku jajka na
twardo. Bardzo to lubimy, zarowno na cieplo jak i na zimno.
--
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 14:34:26
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?Przygowowywyjesz wszystko jak na mielone(plus bułka + cebulka+czosnek
wyciskany+szklanka bulionu z kostki rosołowej + ziółka np prowansalskie,
kminek itp. w zależności od upodobań).Gotujesz 4-5 jajek na twardo.
Przygotowywujesz blachę-masełko potem bułeczka tarta.Wsadzasz folie
aluminiową w blachę.Pierwsza warstwa mielonego, później jajeczka i resztą
zasypujesz tak, aby jajka były prykryte mięsem. Dla lepszego efektu możesz
obciąć białko do żółtek tak aby po upieczeniu zawsze jak odkroisz było jajko
z żółtkiem a nie np końcówka jajka. Do piekarnika na 40 min temp ok
170-190st. I tak wychodzi piękna pieczeń rzymska.Aby urozmaicić talerz
należy zrobić jakiś sosik do tego bo pieczeń jest taka szarobura.Najlepiej
koloru czerwonego z pomidorków lub pieczarkowy też bardzo fajnie smakuje
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
PS Jak Magda napisała na ciepło czy na zimno jest b. dobre.
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bmrhtt$d93$1@news.onet.pl...
> A u mnie to staary rodzinny przepis, ale robi sie to bardziej jako wielki
> kawal i zapieka w piekarniku. :) Czyli taka rolada a w srodku jajka na
> twardo. Bardzo to lubimy, zarowno na cieplo jak i na zimno.
>
> --
> Pozdrawiam
> Sasannka
> ---
> http://sasannka.xpect.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 15:04:45
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?Kurcze, a ja myslałam, że Hameryke odkryłam! ;P
Zabiore się do tych kukułczych gniazd jak tylko uporam się z moją
lasagne.... chyba ze mi wczesniej od wałkowania ciasta rączki odpadną.....
:D
Pozdrawiam wszystkich smakowicie,
Ani
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 15:14:49
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?o wlasnie! pieczen rzymska, tak to sie zwalo :) i jest szaro-bura dobre z
majonezem :)
--
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 17:34:25
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bmrlgo$knt$1@news.onet.pl...
> o wlasnie! pieczen rzymska, tak to sie zwalo :) i jest szaro-bura dobre z
> majonezem :)
Albo klops.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 18:45:02
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?Dans la news:bmrtj0$pmo$1@absinth.dialog.net.pl,
Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> a écrit:
> Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w
> wiadomości news:bmrlgo$knt$1@news.onet.pl...
>> o wlasnie! pieczen rzymska, tak to sie zwalo :) i jest szaro-bura
>> dobre z majonezem :)
>
> Albo klops
...rzymski
Ewcia
--
ta karczma Rzym sie nazywa...
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 19:49:02
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?> Wpadłam na pomysł i zastanawiam się czy "to" wyjdzie...
> a jakby tak zawinąc ugotowane na twardo jajko w mielone, obtoczyć jak zwykły
> kotlecik i smażyć (czy może lepiej dusić?)
>
> Ktoś cos podobnego juz robił?
> Nie chciałabym zmarnowac 60 dkg. mielonego :)
>
> -Ani
>
>
Witam! Moja sugestia: jeśli zdecydujesz się na zrobienie klopsu, ugotowane
jajka przekroj wzdłuż na połówki i połóz na jednej warstwie mięsa, przykryj
cieniutką następną warstwą i połóż drugie połówki jajek na przemian/ na
cegiełkę/ . Wten sposób przy krojeniu będzie zawsze widać jajko z żółtkiem.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 22:43:43
Temat: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?A jak to smażysz? Na głębokim tłuszczu? Kroisz jajko na pół? Jeśli nie, to
dosyć spora kulka więc może to jakoś obracać?
----- Original Message -----
From: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.
net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, October 18, 2003 2:10 PM
Subject: Re: Czy ktos próbował to zrobić ?
> Użytkownik Ani napisał:
> > Wpadłam na pomysł i zastanawiam się czy "to" wyjdzie...
> > a jakby tak zawinąc ugotowane na twardo jajko w mielone, obtoczyć jak
zwykły
> > kotlecik i smażyć (czy może lepiej dusić?)
> >
> > Ktoś cos podobnego juz robił?
> > Nie chciałabym zmarnowac 60 dkg. mielonego :)
> >
> > -Ani
> >
> >
> Jasne ze robil. Potrawa ma nazwe u nas przynajmniej 'Kukulcze gniazda'.
> Jajko obtaczam miesem mielonym, panieruje w bulce i smaze na zlocisto.
> Genialnie smakuje z sosem pomidorowym lub zwyklym ketchupem i frytkami. :)
>
> --
> +++++++++++++++++++++++++++++++
> Justyna - walkie!
> http://walkie.cegla.art.pl
> Nawet ząb bywa wstawiony!
>
>
>
>
>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |