Data: 2003-02-20 13:09:08
Temat: Re: Czy mogę się pochwalić?
Od: "Kama" <k...@p...pakiet24.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proszę bardzo - trochę z jednego i trochę z drugiego:
Pasztet z brokulow i kalafiora
10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
350 g kalafiora,
350 g brokulow.
Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka,
500 ml rosolu drobiowego,
2 jaja,
2 lyzki maki,
1 cytryna,
200 ml smietany,
1 marchewka,
szczypta cukru, sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.
1. Cytryne umyc, osuszyc, otrzec z niej skorke, sok wycisnac. Marchewke
oczyscic, oplukac, pokroic w talarki.
2. Kalafior i brokuly oplukac, podzielic na rozyczki, wlozyc do rondla,
zalac
goracym rosolem, wlac sok z cytryny, gotowac 7 min. Ostudzic. Osobno
ugotowac marchewke.
3. Filety z piersi rozdrobnic, zmiksowac z marchewka. Wbic jaja, dodac make,
skorke cytrynowa, smietane, przyprawic sola, pieprzem, szczypta cukru.
4. Forme pasztetowa wysmarowac maslem, na dno wlozyc czesc masy drobiowej,
wetknac w nia pionowo, na przemian, rozyczki kalafiorow i brokulow, ulozyc
reszte masy i znow wetknac w nia rozyczki, jak poprzednio. Powierzchnie
wyrownac, by nie wystawaly jarzyny. Przykryc natluszczona folia, wstawic do
goracej kapieli wodnej. Piec w ogrzanym do 180żC piekarniku przez 45 min.
4. Po upieczeniu ostudzic, wstawic do lodowki na 6 godz. Wyjac z formy,
pokroic
na plastry i podawac.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 74.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
Pasztet mięsno-warzywny.
1/2 kg mięsa wieprzowego
1/2 kg mięsa wołowego
30 dag wątroby
20 dag boczku wędzonego lub słoniny (pokroić w paski, położyć na wierzchu
pasztetu - już na blaszce)
70 dag ziemniaków
1/2 kg marchwi
1-2 pietruszki
mały seler
4-5 cebul
garść grzybów suszonych
daję jeszcze około 1/2 kg pieczarek
Warzywa obrać, mięso umyć - wszystkie skłądniki wrzucić do dużego garnka i
dusić do miękkości wraz z przyprawami (ziele angielskie, liśc laurowy,
vegeta
itp.). Ceblę wrzuca się świeżą, nie smaży się.
Gdy wszystko się udusi i zmięknie, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie
mielimy przez sitko o małych oczkach.
Do masy dodajemy 2-3 jajka (surowe), wyrabiamy całość na gładką masę,
doprawiamy do smaku.
Dużą blachę wykładamy pergaminem, kładziemy kilka plasterków boczku,
wykładamy
masę, na to znowu plasterki boczku i pieczemy w temperaturze 200 stopni
przez
około 1 - 1 i 1/2godziny, aż pasztet ładnie się zarumieni.
Zamiast dużej ilości ziemniaków do duszących się i już miękkich składników
pasztetu można dodać 2-3 duże bułki pokrojone w kromeczki. Osobiście wolę
więcej warzyw.
Pasztet wieprzowy.
40 dag podgardla,
1 golonka wieprzowa (lub mięso wieprzowe),
30 dag karkówki
2 cebule,
kilka suszonych grzybów,
50 dag wątroby,
2 bułki kajzerki,
3 jaja,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
10 dag słoniny,
łyzka smalcu (nie daję),
2 łyżki tartej bułki.
Podgardle razem z golonką, karkówką, cebulą i suszonymi grzybami zalać
niewielką ilością wody i pod przykryciem powoli gotować.
Wątrobe dodać do gotowania tylko na tak długo, aby straciła krwisty kolor.
Miękkie mięso zestawić z ognia, a gdy przestygnie włożyć do sosu bułkę i
całkowicie wystudzić. Zimne mięso przekręcić przez maszynkę z drobnym
sitkiem.
Dodać do masy jaja, przyprawy, wyrobić. Na dno formy położyc plasterki
słoniny,
następnie włożyć pasztet, znowu przykryć plasterkami słoniny i upiec.
Po upieczeniu i wystudzeniu pasztetu zawsze zamrażam pokrojony pasztet w
zamrażarce. Zawsze w miarę potrzeb wyciągam po kawałku i zajadam się nim.
:))
Mam jeszcze przepis na pasztet z gęsi i królika,ale to raczej mniej
popularne,
prawda?
Serdecznie pozdrawiam
-----------------------------------------------
Iwona O.
nr gg: 1034596
i...@p...onet.pl
|