Data: 2012-10-16 14:53:45
Temat: Re: Czy to kwasnica
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 16.10.2012 10:47, schrieb Stefan:
>> Szczi, borszcz, kwaśnica i podobne to typowe zupy "nawinie". Dla
>> restauracji bardzo wdzięczna, bo pozwala na utylizację resztek.
>>
>> Waldek
>>
> no, no, nie tylko dla restauracji... w domu też zostają resztki po
> garnkach, rondlach...
> Hm, Boczuś Wędzony po swojemu właśnie się gotuje, chyba jednak otworzę
> szeroko lodówkę...
> pozdr
> Stefan
> PS. Proszę zwrócic uwagę, że Boczuś jest pisany z dużej litery - bo to
> jest PAN Boczuś, peklowany 2 tygodnie, wędzony 3x2 godziny początkowo w
> ciepłym lekkim dymie, potem coraz chłodniejszym lecz mocniejszym.
> Naturalnie świnka domowego chowu,na ziemniaczkach, ospie i pokrzywach...
No wiadomo. Zupy i wogóle dania nawinie mają tradycję na całym świecie.
Czy to bigos, czy chili con carne albo inne szczi. Ale restauracje w
demoludach wschodnich właśnie używało szczi do utylizacji odpa... no
resztek.
A ta świnka to na ospie wietrznej czy na variola maior chowana? ;-)
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|