Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!
newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readne
ws.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc
-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!n
ot-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Czy to ma szansę się udać?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <5278fd46$0$2140$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 11 Nov 2013 00:27:38 +0100
Message-ID: <3htm0u7tb9po$.pxcuan6m368b.dlg@40tude.net>
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.175.74
X-Trace: 1384126059 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2165 178.42.175.74:4136
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353172
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 05 Nov 2013 15:14:32 +0100, FEniks napisał(a):
> Na jednym z opakowań znalazłam przepis na krem czekoladowy do
> przełożenia ciasta: w rondelku w 500ml śmietanki kremowej rozpuścić
> 200dag czekolady gorzkiej i 100dag czekolady mlecznej, następnie
> schłodzić parę godzin w lodówce i ubić na sztywno.
> Czy taka masa w ogóle da się potem ubić? Przepis wydaje mi się
> interesujący, ale jakoś nie mam zaufania do tych opakowaniowych
> pomysłów. Ktoś robił coś podobnego?
Toż to klasyczny ganache - użyty po _DWUKROTNYM!_ ubiciu jako krem, vide
pkt b):
GANACHE:
Z ciemnej czekolady
200 g ciemnej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Z białej czekolady
200 g białej czekolady
80 ml śmietany kremówki
Czekoladę siekamy i wkładamy do miski porcelanowej lub dużego kubka
szklanego lub porcel., podgrzewamy w mikrofali aż się roztopi - wyjmujemy i
wlewamy śmietankę tortową, mieszamy i podgrzewamy w mikrofali aż się masa
mocno zagrzeje, ale nie zagotuje. Mieszamy starannie.
Można to wszystko zrobić na gazie, ale wstępne rozpuszczanie czekolady
przeprowadzamy ustawiając miskę z czekoladą w garnku z gorącą wodą i
doprowadzając wodę do wrzenia.
Do czego używamy ganache:
a) Jeśli chcemy polewę do ciasta czy tortu, czekamy aż lekko przestygnie i
jeszcze płynną masa polewamy lub pędzlujemy ciasto.
b) Natomiast gdy chcemy krem, czekamy, aż masa ostygnie, _ubijamy chwilę_,
wstawiamy do lodówki i schładzamy. Później _znowu ubijamy_ ganache na
puszysta masę. Masa powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.
c) Jeśli chcemy z ganache wykonać trufle, należy po połączeniu czekolady ze
śmietaną odstawić ganache do schłodzenia. Oczywiście wcześniej możemy dodać
odpowiednie składniki smakowe lub takie które wpływają na strukturę trufli,
np. chrupki, wiórki, syrop kukurydziany. Z dobrze schłodzonego ganache
formujemy w rękawiczkach trufle, obtaczając je we wiórkach kokosowych,
kakao, czekoladzie itp.
--
XL chwilowo w domu
|