Data: 2013-11-06 12:00:59
Temat: Re: Czy to ma szansę się udać? --> Ganache
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-06 11:17, Qrczak pisze:
>
> Mnie zawsze się udaje wersja zmodyfikowana: do ubitej śmietany dodaję
> roztopioną w kąpieli czekoladę. Jeszcze nigdy się nie zwarzyło, zawsze
> staje się bardziej "puchate" niźli polewa jako taka.
Tak na "chłopski rozum" to tak właśnie próbowałabym zrobić ten krem -
najpierw ubić śmietanę, a potem dodać roztopioną czekoladę. Dlatego mnie
ten przepis zdziwił. NB Przepis z opakowania jakiegoś rozpuszczalnego
cappuccino, które moja córa zażyczyła sobie, bo "kawę będę pić". ;) Do
biszkoptu polecają dodać też trochę tego proszku, ciekawe co by z tego
wyszło.
> A... śmietany nigdy nie dosładzam, a czekoladę daję w zależności od
> widzimisia: gorzka, deserową, mleczną, ba... nawet białą.
> Spróbuj.
Pewnie wkrótce spróbuję. I podejrzewam, że stanie się toto moim
ulubionym kremem do przekładania ciasta/biszkoptu w sezonie beztruskawkowym.
Ewa
|