Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy to się jakoś nazywa?
Date: Thu, 8 Mar 2007 11:56:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <esoq5s$2ii$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <esn9b4$8bc$1@nemesis.news.tpi.pl> <esonns$lm2$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qk6.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1173351420 2642 80.55.36.6 (8 Mar 2007 10:57:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Mar 2007 10:57:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292497
Ukryj nagłówki
"batory" <b...@p...beztego.onet.pl> wrote in message
news:esonns$lm2$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:esn9b4$8bc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Dziś, improwizując, wymyśliłem coś co opisałem poniżej. Ciekawi mnie, czy
>> ma jakąś Fachową Nazwę ;)
>>
>> Mrożony filet ze "zwykłej ryby" (np. panga) wrzuciłem na średni gaz na
>> patelnię, pod przykryciem - bez tłuszczu. Najpierw powstała duża ilość
>> ohydnej piany, która w końcu przyschła, a ryba zaczęła się rumienić.
>> Potrzymałem jeszcze trochę na wolnym ogniu, starannie oddzieliłem łopatką
>> od patelni (to się udaje chyba tylko na teflonie...), podrumieniłem
>> jeszcze z drugiej strony, i na sam koniec posypałem grubą solą i odrobiną
>> chili. Smakuje nadspodziewanie dobrze. :)
>> (uwagi - przykrycie jest po to, żeby ryba się nie zeschła na gumę, a
>> chili po to, żeby ryba nie była mdła - ale to już wedle gustu)
>>
> Się nie nazywa, ale ja bym jednak dała trochę tłuszczu. Czy to się nie
> rozleciałao w trakcie odskrobywania od patelki (nawet teflonowej)? Ale
> pomysł mi się podoba i zrobię sobie coś takiego na kolację.
Cieszę się. :)
Za pierwszym razem się rozleciało, za drugim ostrożnie odklejałem szurając
łopatką po dnie. ;)
Podobno lepiej przetwarzać rybę bez oleju, ze względu na omega-3. Poza tym
jest to zupełnie inna jakość...
T. D.
|