Data: 2004-07-12 12:21:06
Temat: Re: Czy warto jeszcze gotować?
Od: "nutinka" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Pozdrawiam zajadając pyszne rogaliki z konfiturą ogórkową (czy coś takiego
> > można gdzieś kupić???)
> > Nutinka
>
> Czesc,
> Moglabys podac przepis na te rogaliki? Zaciekawily mnie bardzo.
> Pozdrawiam.
> Basiek.
>
>
Rogaliki są takie zwykłe, trzymane w wodzie do wypłynięcia. Proszę bardzo, oto
przepis:
Wodne rogaliki
Rozczyn:
2,5 dag drożdży
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru
1 2/3 szklanki mąki (25 dag)
1-2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
10 dag masła
1 jajo
gęsta kwaskowa marmolada lub dżem
sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem i śmietaną.
Mąkę wymieszać z cukrami i solą, posiekać z masłem, dodać jajko i rozczyn.
Ciasto wyrobić, uformować z niego kulę, włożyć do miski z zimną wodą.
Po wypłynięciu (20-40 minut) wyrobić powtórnie, podzielić na dwie części. Każdą
część rozwałkować cienko w kształt koła (można podsypać odrobiną mąki). Każde
koło pociąć na 12 części, kłaść po pół łyżeczki marmolady na grubszym końcu,
zawijać rogaliki: zrolować zaczynając od szerszego końca, wygiąć rogi.
Piec na papierze do pieczenia 20-25 minut w temperaturze 190°C.
Jeszcze ciepłe rogaliki można posypać cukrem pudrem albo, po ostygnięciu,
polukrować.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=4881
-----
Natomiast konfitura z ogórków wymaga nieco zachodu:
1 kg przygotowanych ogórków
1 kg cukru
sok i skórka z cytryny
szczypta soli
sposób przygotowania:
Ogórki obrać, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek,
pokroić na centymetrowe kawałki i dopiero teraz zważyć, żeby wiedzieć, ile dać
cukru. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, obgotować przez 10 minut, aż staną
się szkliste. Odcedzić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Zagotować cukier z wodą (na 1 kg cukru 3/4 szklanki wody), dołożyć sok i skórkę
z cytryny, gotować do zgęstnienia. Włożyć ogórki, smażyć 10 minut. Przełożyć do
wyparzonych słoików, zakręcić.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2321
-----
Do rogalików konfiturę trzeba osączyć.
Rogaliki po ostygnięciu smaruję lukrem z cukru pudru i syropu z w/w konfitury z
odrobiną aromatu cytrynowego.
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|