Data: 2000-07-22 06:44:49
Temat: Re: Czy znacie coś tłustego w kuchni chinskiej?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszemol <P...@P...com> wrote:
> Z tego co się orientuję to w kuchni chinskiej
> przeważają raczej potrawy z minimalną ilością t"uszczy.
> Większość na tależu stanowią węglowodany (ryż, warzywa)
> a resztę chude mięso czyli proteiny (krewetka, ryba,
> kurczak) z praktycznie zerową ilością t"uszczu...
Nie znam sie specjalnie na kuchni chinskiej, ale wydaje mi sie, ze sie
mylisz. Ulubiony chinskim miesem jest wieprzowina, a ptakiem -- kaczka.
Jezeli nawet chinskie swinki sa mniejsze i chudsze niz polskie, to
raczej dklatego, ze gorzej odzywione, niz ze wzgledu na upodobania
kulinarne chinczykow. Ponadto w kuchni chinskiej uzyw sie sporo olejow
roslinnych.
Znalazlem np. tak przepis:
1 kg. tlustej wieprzowiny pokrajac w duza kostke, jak na gulasz. Wlozyc
do garnka, zalac mieszanka z jednej szklanki bialego wytrawnego wina, 1
szklanki sosu sojowego i 3/4 szklanki cukru. Gotowac na lazni wodnej 4
godziny pod przykryciem.
|