Data: 2006-08-28 07:08:28
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?
Od: "fajna laska" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fajna laska" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
> Korzystam z przepisu na Biszkopt jasny z ksiazki "103 ciasta siostry
> Anastazji".
6 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i na końcu żółtka.
Przesiną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do masy i
wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min.
Jeśli robię biszkopt pod jakieś ciasto "z górą" to na blaszce 30x40 wychodzi
dosyć wysokie ciasto. Na tort, w tortownicy 28 cm, zrobilam z 2/3 porcji i
bez problemu podzieliłam na 3 placki.
|