Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Czym to ludzie nie pala w piecu
Date: Fri, 26 Sep 2008 11:37:29 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <1...@4...net>
References: <gbfdts$ahc$1@news2.ipartners.pl>
<5...@4...net> <gbi80p$sg7$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnf173.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1222421859 8033 83.28.251.173 (26 Sep 2008 09:37:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Sep 2008 09:37:39 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:104089
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 26 Sep 2008 10:54:46 +0200, Rysiek G. napisał(a):
> Przestańcie z tymi durnymi dioksynami.
> Skoro nawet nie wiecie jakie dwutlenki, to radzę się zastanowić.
> Teść nie ma pojęcia o sprawie, a wy używacie
> hasła prawie jak słowa "Baba Jaga". Jeśli już
> gdzieś powstają, to przy spalaniu drewna. Po drugie,
> Juszczenko miał dziesiątki tysięcy razy większe stężenie
> dioksyn we krwi niż dopuszczalna norma i przeżył.
> Pieprzycie farmazony z pogranicza ludowej chemii.
>
>
> R.
Bardzo Cie proszę, abyś się odtentegotał od mojego teścia, który był
autorytetem chemicznym i kierownikiem laboratorium w jednym z większych
zakładów spożywczych w kraju. Obrażanie mnie pomijam, bo mi zwisasz.
A tutaj sobie poczytaj artykuł o wnioskach z Ogólnopolskiej Konferencji
Naukowo-Technicznej: http://www.kominiarz.org.pl/3-2004/05.htm
"Ponad 90% dioksyn przenika do naszego organizmu z pożywieniem, głównie
produktów mięsnych, mleczarskich, ryb.
Jednak ludzie żyjący w pobliżu źródeł emisji dioksyn (to znaczy miejsc
spalania) powinni wiedzieć, że już samo wdychanie skażonych cząsteczek tych
związków powoduje łańcuch chorób, w szczególności raka.
Według danych sporządzonych przez specjalistów Holandii, wśród 10 krajów
europejskich Polska zajmuje 1 miejsce pod względem skażenia emisją
szkodliwych dioksyn. Dioksyny to jedna z najbardziej toksycznych substancji
na świecie (10.000 razy bardziej toksyczne od cyjanku potasu). "
Oraz:
http://209.85.135.104/search?q=cache:GrG1N9pKUnUJ:ww
w.ekocentrum.krakow.pl/download.php%3Ftype%3Dfile%26
id%3D82+dioksyny+and+spalanie&hl=pl&ct=clnk&cd=12&gl
=pl
"Głównymi źródłami dioksyn w środowisku są: wszelkie procesy
niekontrolowanego spalania odpadów ? takie jak: spalanie w przestarzałych
technologicznie spalarniach bez właściwego oczyszczania spalin, spalanie
odpadów luzem na wolnym powietrzu, spalanie odpadów w kotłowniach ? np.
przyszpitalnych. W nowoczesnych spalarniach systemy oczyszczania skutecznie
usuwają dioksyny ze spalin. Z tych urządzeń dioksyny nie są praktycznie
emitowane. Pokaźnymźródłem emisji dioksyn są również huty żelaza i metali
kolorowych, a także przetwórnie surowców wtórnych oraz źle wyregulowane
(kopcące) silniki samochodowe. Do odpadów przetworzonych, obciążonych
dioksynami zaliczono osady ściekowe, komposty i zanieczyszczoną ziemię z
terenów w pobliżu wysypisk z zakładów chemicznych. Nie kontrolowane procesy
przetwarzania odpadów, a szczególnie ich spalanie w niewłaściwych warunkach
stanowią wciąż podstawowe źródło dioksyn w środowisku. Zarówno proces
składowania odpadów na przeznaczonych w tym celu wysypiskach, kompostowanie
organicznej części wyselekcjonowanych odpadów, a także spalanie odpadów i
zachodzące podczas tego reakcje chemiczne są źródłem wielu substancji
organicznych dostających się do atmosfery, wód gruntowych i pozostających
na długie lata w glebie. "
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|