Data: 2006-11-12 15:24:22
Temat: Re: DO PANI HANI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:ej7cdm$8gu$1@inews.gazeta.pl...
Wycina się z piersi kaczki piżmowej mus-kus (można z gęsi) plastry zbija
tłuczkiem, rozciera troszkę czosnku z praski utartego z solą. doprawia
przyprawami, - jak kto lubi - zostawia w chłodziarce na noc, na drugi dzień
zwija zrazy - w środek można dać pasek papryki z marynaty albo pasek
korniszona zwija i zawiązuje. Dusi się na wolnym ogniu, pod koniec dodaje do
sosu ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, jak kto lubi maleńką
szczyptę tymianku. Można też opanierować jak schabowe - kaczka muskus ma
mięso chude podobne do dziczyzny. Dobre.
Kaczka jest malutka, ale kaczory duże jak gąsiory - jest co pokroić, dla
rodziny 3-4 osobowej wyjdą czetry obiady...
|