Data: 2003-05-20 13:33:18
Temat: Re: DO - Szkodliwosc nadmiaru witaminy A
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bacpuk$qr3$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> powiedz mi jak udaje ci się codziennie jeść wątróbkę mnie by
> > zemdliło ;)))
>
Poza tymi granicami jest jeszcze kilka innych zasad DO, które jednak
ignorujesz, dlatego uważam, że nie znając ich - nie powinieneś uważać, że
stosujesz prawidłowo dietę optymalną. Dlaczego wybierasz taką dziwną i
skomplikowaną dietę, którą podejrzewasz, że Ci szkodzi?
Jest tyle prostych diet - np. MM, czarnyjanek Ci wszystko "wytłumaczy"... ;)
> Ja jadlem wątróbkę gdzieś 5 razy w ciągu ostatniego roku.
> Dąłem tylko taki przykład który zawiera się w granicach DO.
A powyżej zasugerowałeś jedzenie wątróbki codziennie. Gdybyś znał zasady
diety optymalnej, to wiedziałbyś, że jest zalecana 1 raz w tygodniu 100 g
i nie wprowadzałbyś tym samym innych w błąd. Sprawdź jadłospis tutaj:
http://www.optymalni-centrum.com/jadlospisy.htm
I policz ile dziennie jest tam witaminy A?
Dla ułatwienia podam Ci obszerne informacje z książki
"Leki Współczesnej Terapii". Cytuję:
----------------------------------------------------
-------
RETINOL
Działanie i zastosowanie -
Istotny czynnik regeneracji purpury wzrokowej jest niezbędny do prawidłowej
odnowy komórek nabłonka skóry i błony śluzowej. Niedobór wit. A - nadmierne
rogowacenie i łuszczenie nabłonka. Bierze udział w kostnieniu i tworzeniu
struktury kości. Zwiększa odporność na zakażenia. Istnieje zależność między
niedoborem wit. A a tworzeniem się kamieni nerkowych, żółciowych i
zwłóknieniem trzustki. W roztworach olejowych wchłania się z przewodu
pokarmowego niecałkowicie, lepiej z zawiesiny wodnej i roztworów wodnych
estrów retinolu; W razie upośledzenia czynności wątroby wchłanianie to jest
zmniejszone. Odkłada się w wątrobie, a nadmiar przechodzi do żółci
[przypadku, gdy osoba jest na diecie niskotłuszczowej
- wątroba produkuje mało żółci, która zalega w woreczku żółciowym,
stwarza tym samym dobre warunki do wytrącania się w nim kamieni
żółciowych i jeszcze bardziej utrudnia przepływ żółci przez woreczek.
W takim wypadku wspomniany wyżej nadmiar nie ma możliwości
odpływać w takim stopniu, jak u długoterminowych optymalnych, u których
wątroba produkuje i wydala żółć bez przeszkód - dop. Krystyny]
Wydala się z kałem i moczem w postaci metabolitów.
Działanie uboczne -
Stosowany przez dłuższy okres w dużych dawkach może spowodować
hiperwitaminozę A z objawami drażliwości, zaburzeń ze strony przewodu
pokarmowego (m.in. wymioty, brak łaknienia, nudności), zmiany zabarwienia
skóry; powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd, suchość
skóry, hiperkeratozę, niedokrwistość, ból głowy, zaburzenia widzenia, obrzęk
i ból stawów i kości. W bardzo dużych dawkach może spowodować ponadto
uspokojenie lub podrażnienie, obrzęk tarczy nerwu wzrokowego, łuszczenie
skóry, hiperkalcemię.
[dodam, że nic wśród tych objawów nie dotyczy serca! - dop. Krystyny]
Dawki - Zapotrzebowanie dzienne dla człowieka wynosi:
wg "Leków Współczesnej Terapii" 2500 j.m. (IU) = 0,75 mg
[wg książki "Choroby Wewnętrzne" Franciszek Kokot str. 798:
dobowe zapotrzebowanie na wit. A u dorosłych wynosi aż
5000 j.m.= 1500 mikrogram =1,5 mg]
-------------------------------------------
1 j.m.(IU) = 0,3 mikrograma = 0,0003 mg
-------------------------------------------
[A żebyś miał lepsze wyobrażenie o ilościach prowadzących do przedawkowania
wit. A - napiszę jeszcze jak wygląda leczenie retinolem, które stosuje się w
hipowitaminozie A, w awitaminozie, w gruźlicy ze skazą wysiękową, ślepocie
zmierzchowej, w ciąży, niedokrwistości, w oparzeniach, źle gojących się
ranach, w kamicy nerkowej, w dużych stężeniach - w dermatologii, m.in. w
łuszczycy, dermatozach nowotworowych, w raku języka, odbytu, sutka] :
Dawki zapobiegawcze - 2500-5000 j.m.=1500 mikrogram = 1,5 mg wit. A
[czyli tyle co średnio zjadają optymalni : ) ]
Dawki lecznicze - 25000 j.m.= 7500 mikrogram = 7,5 mg wit.A
1 kropla wit. A zawiera 15000 j.m. = 4500 mikrogram = 4,5 mg
1 kapsułka zawiera 12000 j.m.= 3600 mikrogram = 3,6 mg
[A w leczeniu stosuje się stopniowe zwiększanie podawanych kropli od 20
(dwudziestu) kropli pierwszego dnia, zwiększając codziennie dawkę,
terapia może sięgać 200 (dwustu!) kropli dziennie! = 3 000 000 j.m.=
= 900 000 mikrogram = 900 mg wit.A dziennie !!!]
Inny cytat z "Chorób Wewnętrznych":
"Objawy przewlekłego zatrucia mogą wystąpić po zażywaniu
75 000-100 000 j.m. czyli max. 30 000 mikrogram = 1000 mg witaminy A
dziennie przez kilka miesięcy." !!!
A jeszcze inny cytat z grupy dyskusyjnej <dieta.optymalna> :
".Zatrucie przewlekłe występuje u niemowląt po 1-3 mies. podawania
10 000 j.m. na 24 h, u dzieci - po 2-6 mies. podawania 10 000 - 30 000 j.m.
na 24 h, u dorosłych - po 6 - 12 mies. podawania 50 000 - 100 000 j.m.
na 24 h."
I także wśród objawów przedawkowania nie ma żadnej wzmianki o zaburzeniach
ze strony pracy serca. Po prostu tkwisz w błędzie. To nie witamina A jest
winna twoim zaburzeniom.
Jedząc dziennie np. 6 żółtek (120g), ok. 100 g masła - dostarczamy
ok.1,5 mg/dzień (uwzględniając inne produkty), czyli dawkę relatywnie niską
w porównianiu z potencjalnie toksyczną, ale będącą trochę ponad dzienne
zapotrzebowanie, jakie się propaguje (0,8-1 mg dla dorosłych).
100 g wątróbki wieprzowej zawiera 13000 mikrogram = 13 mg
Co to jest 13 mg w porównaniu z w/w dawkami wywołującymi przedawkowanie???
Wątróbka zalecana jest zaledwie raz na tydzień. Poza tym nasza (optymalnie
odżywiana i pracująca) wątroba jest przygotowana na ewentualność nadmiaru
wit.A i bez problemu go przechwyci i w części odłoży na potem, a w części
(gdy magazyn jest pełny) przerobi na metabolity, które są wydalane w żółci
razem z kałem i w mniejszej ilości z moczem.
W czasach obecnej medialnej paranoi wszyscy martwią się o nadmiar witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach w jedzeniu, nie zauważając przy tym jaką
karierę robią te witaminy w kosmetyce. Nie ma się co dziwić, jeśli medycyna
zabrania jeść produkty ją zawierające - to pozostaje wydawać pieniądze na
zabiegi natłuszczające i wszelkie kosmetyczne super-preparaty i kremy.
Wystarczy kliknąć "retinol" w wyszukiwarkę.
Natomiast nie dowiesz się z tych setek stron o kosmetykach, że o wiele
większy i powszechny problem stanowi NIEDOBÓR witaminy A.
A jej brak to nie tylko problemy ze wzrokiem i okiem (zgrubienie
i wyschnięcie powierzchni oka), ale i problemy ze skórą oraz jelitami
(owrzodzenia), układem oddechowym (infekcje), nerkami (kamienie), a także
bezpłodność, teratogeneza - nienormalny płód, problemy z układem kostnym,
utrata wrażliwości smaku, węchu i słuchu.
Wiadomo, że witamina A ma właściwości antyrakowe, ale paradoksalnie
oficjalnie nie jest uznawana za taką ze względu na... toksyczność (!!!)
W zamian za to stosuje się "nietoksyczne" leki i "nieszkodliwą"
radioterapię.
Po prostu głupota i paranoja sięga już kosmosu... :(
Brak witaminy A został już dawno skojarzony ze zwiększoną podatnością na
raka
(głównie śluzówek, m.in. jelita grubego i płuc). Podanie wit.A spowodowało w
takich przypadkach zatrzymanie postępu raka, a nawet jego zanik.
Jednym słowem temat wątku jest odwróceniem sytuacji i więcej uwagi powinno
się poświęcać szkodliwości NIEDOBORU witaminy A, zgodnie z powszechnymi
wśród ludzi objawami.
--
Krystyna*Opty* K...@p...onet.pl
Dawanie rad zawsze jest błędem, ale danie dobrej rady
nigdy ci już nie zostanie przebaczone. Oscar Wilde
|