« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-05-27 10:21:55
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....
> Konkretnie ten czosnkowy,
W tym wszytskim zapomnialem podac mojego prostego przepisu:
Skladniki:
*majonez
*jogurt
*czosnek
*bazylia oregano itp
* sol pieprz.
Wszytskie skladniki wymieszac w dowolnej proporcji. Ja robie zalozmy 1:1
majonez i jogurt. Do tego czosnek, sol pieprz bazylia i wio odczekac ok 15
min az sie przegryzie i tyle :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-05-27 10:30:58
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....On Fri, 27 May 2005 11:59:27 +0200, "Dejf" <z...@j...cy>
wrote:
>
>Użytkownik "Dejf" <z...@j...cy> napisał w wiadomości
>news:d753it$hjt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam
>> Muszę przynać, że pysznym sosem jest sos jaki serwują do pizzy w Pizzeri
>Da
>> Grasso.
>> Konkretnie ten czosnkowy, bo choć czerwony tez jest dobry to podejżewam,
>że
>> jego skład opiera się głównie na koncentracie pomidorowym....Więc mam
>> pytanie wie ktoś jak zrobić taki dobry sos czosnkowy którym później poleje
>> się pizze???
>
>
>Witam ponownie !!!
>
>Kurcze nie jest to żadna reklama, a nazwa pizzeri nawet nie była w tym
>wszystkim istotna chodziło tylko o przepis na taki sos czosnkowy, nie
>koniecznie nawet do polania pizzy tylko ogólnie. Podając nazwę pizzeri
>chciałem naprowadzić tych którzy wiedzą o co chodzi bo mają to u siebie w
>mieście...
ten przepis to pewnie tajemnica sluzbowo-panstwowa, nawet na
torturach pewnie by sie nie przyznali, z jakich chemikaliow
korzystali, ale namiastka (haha) bylby pewnie sos oparty na
jogurcie z malym dodatkiem majonezu, duzje ilosci swiezego
czosnku posiekanego badz zmasakrowanego i jakiegos ziolka. moze i
sol do smaku...moze i pieprz...moze i koperek.....ja takie (bez
majonezu) uzywam do pieczonych ziemniakow w towarzystwie salatki
z pomidorow i papryki i cebuli, gotowanej szparagowej fasolki
oraz kukurydzy, albo bardziej lodygowego, mlodego brokula
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-05-27 10:32:58
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....On Fri, 27 May 2005 12:16:00 +0200, "Miejski"
<florist@WYTNIJ_TOpoczta.fm> wrote:
>
>>
>> Przepraszam, ale co to jest "sos do pizzy" ? Pizze mozna polac
>> przyprawiona oliwa ale z sosem sie jescze nie spotkalam (nawet we
>> Wloszech). Co to jest ?
>
>
>Otoz pewnie nie byles w Lodzi. U nas pizze podaje sie zwykle z sosem
>pomidorowym lub czosnkowym. Fakt pewnie jest to rzadkosc bo gdzie nie jestem
>poza moim miastem to do pizzy moga dodac ew keczup. I tyle wiec pewnie nie
>znacie sosu do pizzy. Wiem wiem we wloszech pizze sie je..... ale to we
>wloszech a tu w polsce zupelnie inaczej i tyle :)
>
no to niech w Polsce to sie nazywa picca, zeby nie mieszac pojec
:PPP
Pierz
p.s. najlepsza pizza jest pod Neapolem, kolo Amalfi :PPPPP
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-05-27 10:53:23
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:vgtd91dpqgl06m89j1e2tl9fllp8l2rs0v@4ax.com...
> On Fri, 27 May 2005 11:59:27 +0200, "Dejf" <z...@j...cy>
> wrote:
>> ten przepis to pewnie tajemnica sluzbowo-panstwowa, nawet na
> torturach pewnie by sie nie przyznali, z jakich chemikaliow
> korzystali, ale namiastka (haha) bylby pewnie sos oparty na
> jogurcie z malym dodatkiem majonezu, duzje ilosci swiezego
> czosnku posiekanego badz zmasakrowanego i jakiegos ziolka. moze i
> sol do smaku...moze i pieprz...moze i koperek.....ja takie (bez
> majonezu) uzywam do pieczonych ziemniakow
(ciach)
...wlasnie to jem od 8smej...4 podejscia juz mialam...dodalam cebuli
bialej...i za 3 razem dolozylam czosnek marynowany zeby urozmaicic...na 5
podejscie dodam do bazy paluszkow krabowych....na 7 dodam awokado....dieta
taka :) bo mi sie ugotowalo za duzo malenkich kartofli a na chipsy juz nie
starczylo pieniedzy....
na pizze tez bym to wpakowala...i na kebab i na kanapke i na nalesnika...no
ale wtedy to bez ziemniakow!
popijam mini pepsi bo urocze te buteleczki wpuscili na rynek
a zeby ot nie bylo...popieram aby potraktowac to co napisala Krycha jako sos
"taki jak w Da GRasso"...zadziala!
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-05-27 11:11:27
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....
>> wrote:
>
>>> ten przepis to pewnie tajemnica sluzbowo-panstwowa, nawet na
>> torturach pewnie by sie nie przyznali, z jakich chemikaliow
>> korzystali, ale namiastka (haha) bylby pewnie sos oparty na
>> jogurcie z malym dodatkiem majonezu, duzje ilosci swiezego
>> czosnku posiekanego badz zmasakrowanego i jakiegos ziolka. moze i
>> sol do smaku...moze i pieprz...moze i koperek.....ja takie (bez
>> majonezu) uzywam do pieczonych ziemniakow
>(ciach)
>
>...wlasnie to jem od 8smej...4 podejscia juz mialam...dodalam cebuli
>bialej...i za 3 razem dolozylam czosnek marynowany zeby urozmaicic...na 5
>podejscie dodam do bazy paluszkow krabowych....na 7 dodam awokado....dieta
>taka :) bo mi sie ugotowalo za duzo malenkich kartofli a na chipsy juz nie
>starczylo pieniedzy....
>
>na pizze tez bym to wpakowala...i na kebab i na kanapke i na nalesnika...no
>ale wtedy to bez ziemniakow!
>popijam mini pepsi bo urocze te buteleczki wpuscili na rynek
>
>a zeby ot nie bylo...popieram aby potraktowac to co napisala Krycha jako sos
>"taki jak w Da GRasso"...zadziala!
>
>agataw
Zasosisz sie na ament :P
bez paluszkow krabowych to tez bym mogla ze wszystkim. ale
nalesnika bym czyms najpierw nadziala i polala tym sosoem. moze
nadziac zbednym kartofelkiem?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-05-27 11:22:51
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....(ot)
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:l00e91lsek9f15ra5d9rcbjjg467eatbqi@4ax.com...
>
> Zasosisz sie na ament :P
>
> bez paluszkow krabowych to tez bym mogla ze wszystkim. ale
> nalesnika bym czyms najpierw nadziala i polala tym sosoem. moze
> nadziac zbednym kartofelkiem?
...grzmotnietym z piachy....owszem
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-05-27 13:39:36
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....> do miseczki wlewamy wodę goracą (4-5 łyżek stołowych) i sól (niecała
malutka
> łyżeczka).
> dodajemy 2 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek...
Ale to jest chyba sos do posmarowania ciasta, nie do polania pizzy?
Hania
http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-05-27 13:50:28
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d777um$ufg$1@opal.futuro.pl...
> > do miseczki wlewamy wodę goracą (4-5 łyżek stołowych) i sól (niecała
> malutka
> > łyżeczka).
> > dodajemy 2 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek...
>
> Ale to jest chyba sos do posmarowania ciasta, nie do polania pizzy?
> Hania
> http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
Ja stosuję i tak i tak a smakuje wybornie.
Pozdrawiam
Kri$P
----------------------------------------------------
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
*** Usuń z adresu co nie potrzebne ***
----------------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-05-27 15:47:48
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....Krysia Thompson wrote:
>bez paluszkow krabowych to tez bym mogla ze wszystkim. ale
>nalesnika bym czyms najpierw nadziala i polala tym sosoem. moze
>nadziac zbednym kartofelkiem?
>
>
>
U nas na wsi podaja... kanapki z kartofelkiem, oraz np. confit de
canard, baaaardzo lubie, tylko czemu to takie tuczace ???
A w ramach odchudzania mam dzis na kolacje jajecznice na cebuli, papryce
i... szparagach (zielonych), takie prawie piperade ;) Bez sosu.
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-05-28 08:11:59
Temat: Re: ...:::Da Grasso SOS:::....
Użytkownik "Dejf" <z...@j...cy> napisał w wiadomości
news:d753it$hjt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Muszę przynać, że pysznym sosem jest sos jaki serwują do pizzy w Pizzeri
> Da
> Grasso.
Niestety smaku tego sosu nie znam, ale proponuję wykonać:
1-serek śmietankowy homogenizowany lub inny twarożkowy ( bardzo drobno
zmielony)
2- łyżki majonezu (preferuję Winiary). Otrzymuję wówczas mój smaczek;-)
1- łyżka śmietany (18) lub jogurtu naturalnego
2- ząbki czosnku (utrzeć w moździerzu z odrobiną soli)
?-łyżeczki cukru
sól, pieprz, chili lub paprykę ostrą oraz przy dodatku ze śmietaną - sok z
cytryny do smaku.
Można dodać więcej śmietany lub jogurtu, zależy jaką kozystencję sosu
zamierzamy uzyskać.
Do takiej kompozycji spróbowałbym dodać przecier pomidorowy wraz z ketchupem
w celu uzyskania zamierzonego smaku.
Spróbuj poeksperymentować przy najbliższej okazji:-)
smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |