Data: 2007-09-09 06:55:03
Temat: Re: Dereń
Od: Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@g...szczecin.pl wrote:
> Zebrałam 3 kg derenia jadalnego. Nastawiłam już nalewkę. Z reszty
> chciałabym zrobić dżem (konfitury). Może ktoś wie, jak pestkować
> owoce? Jakiś przepis? Jadłam kiedyś na spotkaniu we Wrocławiu pyszny
> dżem. Robiła go chyba Inka Sapijaszko. Pomóż, proszę.
Zamroź na chwilę, po przemrożeniu będzie bardzo miękki, pestki łatwo odejdą.
Technologia odpestkowywania bardzo prosta: wziąć owoc między dwa palce,
nacisnąć, odrzucić pestkę :-)
Pozdrawiam,
Grzesiek z zalanym dereniem
--
Urzędniczka na poczcie Zaniemyśl
Tłumaczyła klientom: ,,A, nie! My ŚL-
EMY list, lecz mowy nie ma o ŚLI-
NIENIU znaczka! Żeście są dorośli,
To śliń jeden z drugim i se nie myśl!''
(C) Stanisław Barańczak
|