Data: 2007-09-09 17:29:25
Temat: Re: Dereń
Od: "skryba" <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <m...@g...szczecin.pl> napisał w wiadomości
news:1189289707.030309.109640@g4g2000hsf.googlegroup
s.com...
Zebrałam 3 kg derenia jadalnego. Nastawiłam już nalewkę. Z reszty
chciałabym zrobić dżem (konfitury). Może ktoś wie, jak pestkować
owoce? Jakiś przepis? Jadłam kiedyś na spotkaniu we Wrocławiu pyszny
dżem. Robiła go chyba Inka Sapijaszko. Pomóż, proszę.
Pozdrawiam
Majka
Zeszłego roku żoneczka zebrany przeze mnie plon smażyła w brytwannie.
Nastepnie przecierała przez sito nylonowe. Też dobry sposób. Drzem
faktycznie o smaku niebiańskim:-))
W tym roku część podobnie jak u Grzesia jest już "zalana". Pozostałą
część potraktujemy tak jak poprzednio z tym, że najpierw zostanie
przemrożony w/g porady Grzegorza.
Pozdrawiam pogodnie
skryba
|