Data: 2001-08-07 07:47:27
Temat: Re: Dieta i dania z nabialu (dlugie)
Od: "Dana" <d...@n...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marta MJ" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3b6d241f$1@news.astercity.net...
Tak sie zastanawialam, co
> by bylo gdyby przesmazyc starawy twarozek z czosnkiem i majerankiem? Jak
to
> brzmi? Nigdy nie smazylam bialego sera i nie wiem co z tego wychodzi :)))
> Marta Mrozik-Jadacka
>
Taki bialy ser u mnie w do mu rodzinnym nazywano smierdziuchem, bo w
trakcie gliwienia wydaje charakterystyczny, dla wielu nieprzyjemny, zapach.
Bialy ser rozgniata sie widelcem na talerzu przykrywa (najlepiej folia) i
zostawia na ok 24 godziny dosc cieplym, ale nie slonecznym miejsce. Ser
zaczyna szybko gliwiec, robi sie ciaglliwy i maziowaty. Nie nalezy
przetrzymywac zbyt glugo tej fazy, bo ser zgorzknieje. Smazy sie na patelni.
Robie zazwyczaj niewielkie porcje tylko dla siebie, wiec smaze w nieduzym
rondelku. Na rozgrzane maslo wykladam ser, chwile mieszami podgrzewam,
wbijam do tego cale jajko, intensywnie mieszam caly czas trzzymajac na
ogniu. Dodaje soli i kminku. Mnie to najbardziej smakuje na cieplo, ale
mozna odstawic do lodowki nawet na kilka dni, byle dobrze przykryte.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|