Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "jangr" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta optymalna
Date: Fri, 15 Mar 2002 12:57:38 +0000 (UTC)
Organization: jangr
Lines: 88
Message-ID: <01c1cc16$7f2d3320$19030ed4@pksec.apollo.aci.com.pl>
References: <a6l1gg$c9r$1@korweta.task.gda.pl> <a6l2gp$p7s$1@news.onet.pl>
<a6l3mk$n0a$1@korweta.task.gda.pl> <a6lncd$46a$1@news.tpi.pl>
<a6pn52$r88$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pc165.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016197058 22473 213.76.58.165 (15 Mar 2002 12:57:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Mar 2002 12:57:38 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:3783
Ukryj nagłówki
> Szczepan napisał:
> Sciagnąłem z jakiejs strony optymalnej 5 zeszytow z przepisami na rózne
> dania.
> Co mi po takich przepisach jeśli zaden z nich nie jest skomonowany
> optymalnie. Ja i tak musze sleczec z kalkulatorem i liczyc czym by takie
> danie uzupelnic aby bylo optymalne.
> Przeciez to nie ma sensu.
> Poradzcie mi kto zna jakies przepisy na dania od razu skomponowane
> optymalnie.
Pewna osoba zainteresowana dietą optymalną prosiła mnie, abym lapidarnie
przedstawił jej na piśmie, co należy jeść i jak w praktyce wygląda ten
sposób żywienia. Napisałem (dla jej zachęty) tak:
----------------------------------------------------
--------------
DIETA OPTYMALNA,
sposób żywienia, występujący także pod nazwami: DO, ŻYWIENIE OPTYMALNE,
DIETA WYSOKOTŁUSZCZOWA, albo DIETA KWAŚNIEWSKIEGO (z takimi nazwami można
się spotkać w literaturze i w internecie).
Ten sposób żywienia zakłada stosowanie zasad DO w ciągu całego życia, a nie
na jakiś tam mały okres czasu.
W zasadzie polega to na utrzymywaniu w spożywanych wszystkich pokarmach
proporcji wagowych trzech najważniejszych składników:
białek / tłuszczy / węglowodanów
jak: 1 / 2,5 - 3,5 / 0,4
z tym, że ilość białek powinna wynosić ok. 0,8 g/ kg należnej wagi ciała,
tłuszcze bez ograniczeń (z zastrzeżeniem, że powinny być to: smalec, masło,
ostatecznie czasem oliwa z oliwek),
ilość węglowodanów powinna być zawarta w granicach 50 - 70 g. na dobę u
zaawansowanego; początkujący o wiele mniej (50%); wszystkie produkty
obfitujące w węglowodany należy bilansować.
A co w ramach DO ja sam jem w ciagu doby:
* pokarm spożywany stale (co dzień):
- 6 jajek,
- 10 dkg smalcu,
- 5 dkg masła,
- kilka płaskich łyżeczek dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki (vit.
C),
- ok. 3 dkg gorzkiej czekolady,
- jeden grejpfrut albo papryka, albo por, albo kapusta (mała ilość) (vit.
C),
- coś, co uzupełni węglowodany do 5?7 dkg poza ww pozycjami.
* pokarm spożywany okresowo (raz na kilka dni):
- orzechy włoskie,
- jabłko (czasem 1 szt/dobę),
- wątróbka,
- nóżki wieprzowe, albo golonka,
- sporadycznie 1 mała kromka chleba (wliczane do bilansu doby), jeżeli brak
innych węglowodanów.
- 1 ziemniak (wliczany do bilansu doby) - uwaga - jw.
Trudno opisać dokładnie, co należy jeść. Ale przedstawiam tu pewien
praktyczny sposób.
Jem dwa zasadnicze posiłki w ciągu dnia, każdy posiłek w proporcjach na
jedną osobę:
1 szklanka wody, 1/4 kostki smalcu, po zagotowaniu wbić 3 jajka średniej
wielkości. Po zawrzeniu zestawić z ognia i rozmieszać. Można dodać
troszkę ugotowanych warzyw albo wywaru z mięsa, albo rosołu. Posolić, dodać
pieprzu, papryki do smaku. Wobec tego na dzień przypadnie 1/2 kostki
smalcu i 6 jajek.
Jeśli chce się jeść w ciągu dnia trzy posiłki, należy ilość smalcu i jajek
rozdzielić na trzy części.
Zamiast takiej "zupy" można po prostu usmażyć jajecznicę albo omlet (z
pomidorami albo dżemem). Niektórzy tak jedzą.
Przedstawiłem tu zasady tylko dla zachęty, opisałem, jak praktycznie
wygląda taki sposób żywienia. Jeżeli ktoś chciałby zastosować DO,
bezwzględnie powinien zapoznać się z podręcznikiem dr J. Kwaśniewskiego.
Żywienie na DO jest bardzo proste i tanie.
Prostotę zapewnia powtarzalność posiłków (raz wyliczone proporcje są
aktualne stale).
Serdecznie pozdrawiam,
-------------------
Janusz ze Szczecina
(na DO: 25 mies.)
j...@i...pl
-------------------
|