Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Monika" <m...@h...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dla M.W. - Re: 37 słoików... (was: 37 słoików...)
Date: Mon, 21 Jul 2008 15:48:59 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <g6244m$jm7$1@inews.gazeta.pl>
References: <r5uhx64ooekm.blna1n95da2c$.dlg@40tude.net>
<1oky7xv5hhhtn$.3bmh0hk39kut.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: inet20909ni-1.eranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1216648151 20167 213.158.196.81 (21 Jul 2008 13:49:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Jul 2008 13:49:11 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6000.16545
In-Reply-To: <1oky7xv5hhhtn$.3bmh0hk39kut.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6000.16480
X-User: darko68
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314382
Ukryj nagłówki
Wielkie dzięki :)
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1oky7xv5hhhtn$.3bmh0hk39kut.dlg@40tude.net...
> M.W. - wraca mi poczta, więc podaję przepisy tuatj:
>
> Diabelskie ogórki:
> Składniki:
> 2,5kg ogórków (małe, średnie), 1,5 główki czosnku, 4 łyżki soli
> kamiennej, 2 łyżeczki chili, 0,4 kg cukru, 0,1 kg miodu, 8 łyżek
> oleju, 1,5 szklanki octu 10%.
>
> Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać w misce solą,
> wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Przełożyć do
> metalowego garnka (nierdzewny lub emaliowany), wsypać chili, dodać
> rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej z octem,
> miodem i cukrem - gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki. Wymieszać,
> przykryć i odstawić na 6-12 h. Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić.
> Nie gotować.
>
> Dżem:
> - morele plus rozgotowana wcześniej dynia - np. 3 kg moreli i 1 kg
> dyni (ja miałam mus z dyni w słoikach z zeszłego roku, bo teraz chyba
> jeszcze nie dojrzała; można kupić morele, odpestkować, zamrozić i
> poczekać na dynię); dynia daje aksamitną konsystencję dżemu, poza tym
> łagodzi jego smak, z morelami jest niewyczuwalna, a dżem jest o wiele
> delikatniejszy, no i jest go więcej :-)
> - cukier (2 kg)
> - Żelfix 2:1 (4 op.)
>
> Jeśli dynia jest świeża, a nie ze słoika, to obrać, odrzucić pestki,
> rozdrobnić i rozgotować z małą ilością wody, pod przykryciem, często
> mieszając, aż się prawie rozpadnie na papkę. Dodać morele, nieco wody,
> znowu gotować, aż wszystko się prawie rozpadnie - mieszać bardzo
> często.
> Ostudzić. //dalej można robić następnego dnia
> Wsypać Żelfix, wymieszać dokładnie, podgrzać do wrzenia, mieszać
> niemal cały czas, żeby się nie przypaliło. Wsypać cukier, zagotować -
> gotować jeszcze 2-3 minuty (licząc od zawrzenia).
> Nałożyć do słoików, zakręcić szczelnie, słoiki odwrócić zaraz po
> napełnieniu do gory dnem na 5 minut. Nie trzeba pasteryzować.
>
>
> PS. Na op. Żelfixu sposób postępowania jest nieco inny, ale ja robię jak
> wyżej - Żelfix kiepsko się miesza z surowymi owocami typu morele. Po ich
> zagotowaniu jest to łatwe. Ważne jest, aby
> zagotować z nim owoce (pektyny w Żelfixie rozpuszczają się w soku
> owoców) i dopiero wtedy dać cukier, a nie najpierw cukier.
|