Data: 2004-01-27 21:17:08
Temat: Re: Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie
Od: "jurek" <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I znowu sowa dostanie baty, trudno.
>
> Niedobory ciał balastowych mają wpływ na ujawnianie się chorób
> cywilizacyjnych.
> Nadwagi,zwapnienia tętnic,nadciśnienia tętniczego, powstawania kamieni
> żółciowych, większej zapadalności na raka, podatności na zatrucia
pokarmowe,
> zaparcia, hemoroidy, żylaki
>
> Jedna z form błonnika - pektyny maja zdolność zasysania z jelit substancji
> szkodliwych, rakotwórczych i bakterii które następnie zostają wraz z
> błonnikiem wydalone.
>
> Błonnik ma duży udział w gospodarce organizmu cholesterolem -bierze czynny
> udział w wydalaniu nadmiaru kwasów żółciowych z wątroby.
>
> Opóźnia przenikanie cukrów z układu pokarmowego do krwi -to między innymi
> brak błonnika w diecie jest odpowiedzialny za tak dużą zachorowalność na
> cukrzę.
>
> Ma duży wpływ na florę bakteryjną w jelitach - zapewnia warunki korzystne
> dla bakterii rozwijających się w obecności tlenu -aerobów nie tworzących
> substancji rakotwórczych.
>
> Zwiększają uczucie sytości co zapobiega powstawaniu nadwagi.
>
podsumowujac: spozywajac mikroskopijne ilosci blonnika bede gruby, chory na
choroby cywilizacyjne (wszystkie?), zwapnienie tetnic, nadcisnienie, raka,
na chroniczne zatrucia pokarmowe, zaparcia, hemoroidy,zylaki, szkodliwe
bakterie zezra mnie od srodka, cholesterol zastapi krew w zylach, kamienie
zolciowe, cukrzyce, uff! A teraz ciekawostka bedac na diecie wysoko
warzywowo-owocowej, mialem 7 (siedem) z dolegliwosci ktore wymienilas, po
przejsciu na DO , wszystkie(wolniej lub szybciej) zniknely. A wiec co jest z
tym blonnikiem?
> Swego czasu Antoine August Parmentier - specjalista od żywienia armii
> napoleońskiej, wpadł na pomysł, zaopatrzenia owej armii w pożywienie
możliwe
> oczyszczone z ciał balastowych. Miało to zapewnić armii większa siłę
> uderzeniową ,poprzez zapewnienie bardziej kalorycznego pożywienia, co
miało
> się przełożyć na zdrowie i siłę żołnierzy.
> Niestety skończyło się ogólnym spadkiem odporności żołnierzy, problemami
> trawiennymi i upadkiem owej koncepcji.
czy mozesz podac zrodla tej informacji, bo w lteraturze francuskiej A.A;
Parmentier jest "ojcem" ziemniaka we francji, ten link PO POLSKU tez to
dobrze opisuje:
http://www.muzeum.tarnow.pl/wydawnictwa/czytelnia/ar
tykuly/zieminaki.htm
a w ogole bylpropagatorem jarzynek i zmodernizowal produkcje maki.
Wiec bardzo jestem ciekaw twoich zrodel
Jurek
|