Data: 2004-01-29 11:09:57
Temat: Re: Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bv2tcl$q5b$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik " annaklay" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
> news:buulck$33g$1@inews.gazeta.pl...
> > http://www.kuchnia.3miasto.pl/1133.htm
> > http://www.dermajetics.com.pl/anna/blonnik.html
> > http://www.eurobiznes.net/WitaminyInfo.htm
> > http://agk.20a.w.interia.pl/Blonnik.htm
> >
> > ....itd. jest jeszcze troszke informacji na ten temat w usenecie.
> >
> > Moze Sowa
>
>
> I znowu sowa dostanie baty, trudno.
Po co się podkładasz?
>
> Niedobory ciał balastowych mają wpływ na ujawnianie się chorób
> cywilizacyjnych.
Więc pytanie takie jak dla anny. Jakie choroby cywilizacyjne są szczególnie
powszechne wśród plemion arktycznych, które nie spożywają w ogóle błonnika?
> Nadwagi,zwapnienia tętnic,nadciśnienia tętniczego, powstawania kamieni
> żółciowych, większej zapadalności na raka, podatności na zatrucia
pokarmowe,
> zaparcia, hemoroidy, żylaki
Czyli na te choroby chorują Eskimosi i pobratymcy? Podasz linki?
>
> Jedna z form błonnika - pektyny maja zdolność zasysania z jelit substancji
> szkodliwych, rakotwórczych i bakterii które następnie zostają wraz z
> błonnikiem wydalone.
Czy możesz wytłumaczyć jak substancja, która w jelicie grubym ulega
fermentacji (czyli rozkładowi pod wpływem mikroorganizmów) może coś
"zasysać"?
Kopiuję ze strony:
http://www.dermajetics.com.pl/anna/blonnik.html
"Błonnik przechodzi nie strawiony przez układ pokarmowy, dopiero w jelicie
grubym ulega fermentacji."
>
> Błonnik ma duży udział w gospodarce organizmu cholesterolem -bierze czynny
> udział w wydalaniu nadmiaru kwasów żółciowych z wątroby.
To może jeszcze wytłumaczysz jak to jest, że Eskimosi nie chorują na choroby
miażdżycowe, mają prawidłowe poziomy cholesterolu, żrą wielkie ilości
cholesterolu w tłustym mięsie i jajkach (podbierają ptakom), a nie jedząc
błonnika, nie usuwają nadmiaru kwasów żółciowych z wątroby.
Jeszcze jedno, jak błonnik wchodzi do wątroby, żeby usunąć z niej nadmiar
kwasów żółciowych ("czynny udział")?
Z tego co ja wiem, to uwalnianie kwasów żółciowych z woreczka żółciowego
następuje pod wpływem tłuszczów, a nie błonnika.
>
> Opóźnia przenikanie cukrów z układu pokarmowego do krwi -to między innymi
> brak błonnika w diecie jest odpowiedzialny za tak dużą zachorowalność na
> cukrzę.
:))))))))))) Brak antidotum na toksynę jest powodem choroby. To nie lepiej
nie spożywać toksyny? (przypominam, toksyna to ilość, a nie substancja).
>
> Ma duży wpływ na florę bakteryjną w jelitach - zapewnia warunki korzystne
> dla bakterii rozwijających się w obecności tlenu -aerobów nie tworzących
> substancji rakotwórczych.
Ciekawe. Błonnik tworzy warunki tlenowe w jelitach? Mogła byś rozwinąć
temat? Dużo osób cierpiących na choroby jelit, którym dolegliwości minęły po
ograniczeniu błonnika było by zachwycone tym, że jednak się mylili.. Mogli
by znów jeść błonnik i zachwycać się bólami brzucha zamiast na nie narzekać.
>
> Zwiększają uczucie sytości co zapobiega powstawaniu nadwagi.
I już mamy receptę dla wszystkich, którzy zaglądają na grupę pierwszy raz i
piszą: "chcę schudnąć, co robić?"
>
> Swego czasu Antoine August Parmentier - specjalista od żywienia armii
> napoleońskiej,
Nie doczytałem się o jego roli w armii napoleońskiej. Był on propagatorem
uprawy i jedzenia ziemniaków we Francji. Najadł się ich w niewoli
niemieckiej i widocznie mu smakowały :)
wpadł na pomysł, zaopatrzenia owej armii w pożywienie
możliwe
> oczyszczone z ciał balastowych.
To chyba samymi ziemniakami chciał karmić armię?
Nic na ten temat nie wiem. Podaj jakieś linki.
Pozdrawiam
Leszek
|