Data: 2004-01-30 01:06:22
Temat: Re: Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wp.pl> napisał w wiadomości
news:bvbfis$lpc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Ludzie jedzą ten błonnik od zawsze, nasi przodkowie jedli
> go ok 150g,
Wstydził byś się takie głupoty wypisywać.
Praludzie rozwijali się na terenie stepowiejącego rowu tektonicznego. Co oni
mogli tam jeść? Kolce akacji? Trawę?
Kilka razy był pokazany na Discovery program z życia w buszu. Mniej więcej
warunki takie jak u naszych praprzodków. Właśnie pokazywali co można tam
zjeść. Po dniu łowiecko-zbierackim mieli jakiegoś gryzonia (coś jak królik),
dużą żabę i parę garści żuczków. Żuczkom urwali nóżki i upiekli w popiele, a
później utarli z jakimiś listkami w moździerzu. Nie wiem, czy zjedli po
gramie błonnika.
to nie jest oszukiwanie tylko przesunięcie diety
> w kierunku w jakim nasz organizm wyewoluował.
Chyba jak zwykle pomyliłeś się o 1,5% genów. My nie szympansy i nie
ewoluowaliśmy w dżungli.
> Oczyszczanie z błonnika na taką skalę jak obecnie
> trwa zaledwie ułamek czasu dla ewolucji, ona za tym nie nadąża.
To nie oczyszczanie z błonnika jest elementem za którym ewolucja nie nadąża.
To wprowadzenie do diety dużej ilości węglowodanów.
Ani na terenach sawanny, ani na terenach podlodowcowych praczłowiek, ani też
człowiek nie miał dostępu do dużych ilości węglowodanów.
Gdyby przyroda chciała, żeby miał dostęp, to nie było by żadnej sprawy.
Najbardziej rozpowszechnioną substancją w przyrodzie jest glukoza pod
postacią polimeru celulozy. Bakterie potrafią rozkładać celulozę na glukozę,
a my nie potrafimy, nie produkujemy odpowiedniego enzymu. Dlaczego? Bo
glukoza jest szkodliwa dla nas.
Pozdrawiam
Leszek
|