Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie
Date: Sun, 1 Feb 2004 17:27:53 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 82
Message-ID: <bvj9e9$3ln$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <buulck$33g$1@inews.gazeta.pl> <buutrq$441$1@inews.gazeta.pl>
<bv07fk$p1g$1@inews.gazeta.pl> <bv0eah$f4g$1@news.onet.pl>
<bv4c1p$1nun$1@mamut.aster.pl> <bv63ph$13n$1@news.onet.pl>
<bv68bh$dvg$1@mamut.aster.pl> <bv6jc1$1he$1@news.onet.pl>
<bv6lei$1087$1@mamut.aster.pl> <bv85kf$mrm$1@inews.gazeta.pl>
<bv8b1r$29ne$1@mamut.aster.pl> <bv8f70$2ht$1@news.onet.pl>
<bv8g7e$2eog$1@mamut.aster.pl> <bv8ma5$mgk$1@news.onet.pl>
<bv9b96$cou$1@mamut.aster.pl> <bv9ei2$d8u$1@news.onet.pl>
<bvasvj$qe1$1@atlantis.news.tpi.pl> <bvb7f1$fja$1@news.onet.pl>
<bvbfis$lpc$1@atlantis.news.tpi.pl> <bvcama$qeb$1@absinth.dialog.net.pl>
<bvda7o$15ct$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-144.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1075652873 3767 217.30.136.144 (1 Feb 2004 16:27:53
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Feb 2004 16:27:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:29882
Ukryj nagłówki
Użytkownik "aducha" <a...@r...megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:bvda7o$15ct$1@mamut.aster.pl...
>
> "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> wrote in message
> news:bvcama$qeb$1@absinth.dialog.net.pl...
> >
> > Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wp.pl> napisał w wiadomości
> > news:bvbfis$lpc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >
> > >
> > > Ludzie jedzą ten błonnik od zawsze, nasi przodkowie jedli
> > > go ok 150g,
> >
> > Wstydził byś się takie głupoty wypisywać.
>
> ty masz naprawde problem, wszyscy wypisuja albo glupoty albo bzdury......
Nie wszyscy, tylko wegetarianie :)
>
> > Praludzie rozwijali się na terenie stepowiejącego rowu tektonicznego.
>
> a kto pisze o praludziach?ja tam widze wyraznie "nasi
przodkowie"..........
Praludzie to też nasi przodkowie.
Jeżeli chodzi o ludzi, to w paleolicie byli myśliwymi, a wiec żarli mięcho,
a nie marchewkę.
>
> Co oni
> > mogli tam jeść? Kolce akacji? Trawę?
> > Kilka razy był pokazany na Discovery program z życia w buszu. Mniej
więcej
> > warunki takie jak u naszych praprzodków. Właśnie pokazywali co można tam
> > zjeść. Po dniu łowiecko-zbierackim mieli jakiegoś gryzonia (coś jak
> królik),
> > dużą żabę i parę garści żuczków. Żuczkom urwali nóżki i upiekli w
popiele,
> a
> > później utarli z jakimiś listkami w moździerzu. Nie wiem, czy zjedli po
> > gramie błonnika.
> >
> a kolejnym krokiem w strone cywilizacji bylo nabycie umiejetnosci
> udomowienia i uprawiania roslin.........
Zaczęło to się prawdopodobnie około 15 tys. lat temu i dotyczyło niewielkiej
części ludzkiej populacji żyjącej w dolinach wielkich rzek Bliskiego
Wschodu. Znaczna część światowej populacji ludzkiej nie uprawiała roli.
Spora część do
dzisiaj nie uprawia.
> jak mowimy o prawie natury i naturalnej kolei rzeczy to taka wlasnie
> byla.......
> nie mowiac juz o tym, ze miesko, ktore teraz jesz nie ma nic wspolnego z
> noga zuczka......
Nogi żuczkom urywali, aby żuczki nie uciekały podczas pieczenia, a nie po
to, aby je jeść. Nie to było jednak tematen dyskusji. Tematem dyskusji jest
błonnik.
> czytac dokladniej, zastanowic sie nad tym jaka jest roznica miedzy
praludzmi
> a przodkami i nie wysuwac ocen- wiecje asertywnosci zycze
Nawzajem. Jeżeli tak bronisz tych 150 gram błonnika w diecie przodków
człowieka, to podaj dzienny jadłospis tego przodka z wyliczeniem ilości
błonnika. Zawartość błonnika masz podaną:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/1117.htm
Jak wyglądało życie w takiej neolitycznej osadzie, o jakiej myślisz, masz
opisane w art. "O czym świadczą kości z Abu Hureyra" (Świat Nauki X 1994).
Art. napisała pani Theya Molleson, geolog i antropolog, specjalista od
wpływu środowiska na stan kości, pracownik Natural History Museum w
Londynie.
Pozdrawiam
Leszek
|