Data: 2008-01-07 13:44:14
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:c2lhyqraouhm$.wc03yrvhafq8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 7 Jan 2008 03:26:24 -0800 (PST), k...@w...pl napisał(a):
>
>>> a co masz przeciwko formom silikonowym? Moim zdaniem sa najlepsze ze
>>> wszystkich dostepnych na rynku.
>>
>> Jakoś wszystko co w spozywce łączy się z guma, plastikiem czy teflonem
>> budzi mój wewnętrzny sprzeciw. Taka juz mam fobię.
>
> Masz dokładnie jak ja.
>
>> Tęskię za mlekiem w
>> butelkach np. Ale te formy aluminoiowe albo inox mnie zaciekawiły.
>
> Ja ostatnio często stosuję alu - te jednorazowe. Po użyciu i tak je myję i
> używam do innych, mniej ambitnych już celów, póki się całkiem nie pogniotą
> - wtedy do złomu aluminiowego, razem z puszkami po piwie itp.
Też nie najlepsze podejście to jak szorowanie garów alu do czystego metalu -
co prawda zaraz powierzchnia sie utlenia, ale cienka warstwa tlenków jest
dość wrażliwa na zasady, a tych nie mało w pokarmach, podobnie jak kwasów.
Przy amfoteryczności powoduje to, że do jedzenia dostają się związki alu.
Podobno znajdowano w mózgu ludzi chorych na Altzheimera drobiny czystego
alu. Co prawda jest to drugi po krzemie pod wzgledem ilości pierwiastek
skorupy ziemnskiej, więc niekoniecznie ze sztućców czy naczyń pochodziły.
Nie mniej moje gary aluminiowe nie są szorowane wewnątrz - tworzy się
dość gruba warstwa pasywacyjna - wyglądaja nieszczególnie, ale sicher ist
sicher...
|