Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Date: Mon, 7 Jan 2008 16:26:58 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <18wtl9ipx545e.1e9520s33v6xa$.dlg@40tude.net>
References: <2...@s...googlegroups.com>
<flpbkv$n4r$1@inews.gazeta.pl>
<e...@j...googlegroups.com>
<c2lhyqraouhm$.wc03yrvhafq8$.dlg@40tude.net>
<fltadr$mmu$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bmq239.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1199719844 13918 83.28.236.239 (7 Jan 2008 15:30:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Jan 2008 15:30:44 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308401
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 7 Jan 2008 14:44:14 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> news:c2lhyqraouhm$.wc03yrvhafq8$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 7 Jan 2008 03:26:24 -0800 (PST), k...@w...pl napisał(a):
>>
>>>> a co masz przeciwko formom silikonowym? Moim zdaniem sa najlepsze ze
>>>> wszystkich dostepnych na rynku.
>>>
>>> Jakoś wszystko co w spozywce łączy się z guma, plastikiem czy teflonem
>>> budzi mój wewnętrzny sprzeciw. Taka juz mam fobię.
>>
>> Masz dokładnie jak ja.
>>
>>> Tęskię za mlekiem w
>>> butelkach np. Ale te formy aluminoiowe albo inox mnie zaciekawiły.
>>
>> Ja ostatnio często stosuję alu - te jednorazowe. Po użyciu i tak je myję i
>> używam do innych, mniej ambitnych już celów, póki się całkiem nie pogniotą
>> - wtedy do złomu aluminiowego, razem z puszkami po piwie itp.
>
> Też nie najlepsze podejście to jak szorowanie garów alu do czystego metalu -
> co prawda zaraz powierzchnia sie utlenia, ale cienka warstwa tlenków jest
> dość wrażliwa na zasady, a tych nie mało w pokarmach, podobnie jak kwasów.
> Przy amfoteryczności powoduje to, że do jedzenia dostają się związki alu.
> Podobno znajdowano w mózgu ludzi chorych na Altzheimera drobiny czystego
> alu. Co prawda jest to drugi po krzemie pod wzgledem ilości pierwiastek
> skorupy ziemnskiej, więc niekoniecznie ze sztućców czy naczyń pochodziły.
> Nie mniej moje gary aluminiowe nie są szorowane wewnątrz - tworzy się
> dość gruba warstwa pasywacyjna - wyglądaja nieszczególnie, ale sicher ist
> sicher...
Moja zmywarka nie szoruje, na szczęście, ale fajnie matuje aluminium ;-PPP
|