Data: 2011-11-10 04:18:13
Temat: Re: Dlaczego pasztet wychodzi za kruchy?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 9 Nov 2011 10:08:02 +0100, po wrote:
> Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:slrnjbk7f1.moq.tomjas@krusty.localhost...
>
>> Wątrobę obsmażam, mięso z warzywami gotuję. Wszystko mielę 2 razy
>> doprawiam i dodaję jajka. Potem do formy i piekę ok. 1-1.5 godz.
>> No właśnie - pasztet wychdzi ok tylko się niemiłosiernie kruszy. Prawie
>> nie da się ukroić. Tak sobie wymyśliłem, że pewnie bardziej maziowaty
>> wyjdzie jak dodam więcej tłuszczu. A może można jeszcze inaczej by był
>> bardziej zwarty?
>
> A co robisz z "wodą" po gotowaniu mięsa ?
>
Dzieki wszystkim w wątku za podpowiedzi. A zatem:
1. dodaje troche tego wywaru, by masa była dość ciapowata, po upieczeniu
jest dość mokra ale wierzch i tak się kruszy
2. oczywiście dodaje bułkę - zapomniałem napisać
3. jasne, że gałka muszkatołowa to główna przyprawa
4. wypróbuję metodę z owijaniem pasztetu by nie wysychał.
Jeszcze raz dzięki wszystkim i sprawdzę polecane rozwiązania.
|